Băsescu: Recurgerea actorilor politici la arbitrajul Curţii Constituţionale indică necesitatea revizuirii Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că recurgerea la arbitrajul Curţii Constituţionale de către actorii politici pentru stabilirea competenţelor instituţiilor şi fixarea raporturilor dintre acestea indică necesitatea revizuirii Constituţiei pentru clarificarea acestor aspecte.

524 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Recurgerea actorilor politici la arbitrajul Curţii Constituţionale indică necesitatea revizuirii Constituţiei

Băsescu: Recurgerea actorilor politici la arbitrajul CC indică necesitatea revizuirii Constituţiei

"Deciziile Curţii Constituţionale de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice au provocat aprinse dezbateri în spaţiul public românesc. Prin această nouă componenţă, Curtea poate să dispună măsurile necesare restabilirii ordinii constituţionale. Recurgerea la arbitrajul Curţii de către actorii politici pentru fixarea raporturilor dintre cele trei puteri sau stabilirea competenţelor autorităţilor constituţionale ne indică necesitatea deplinei clarificări a raporturilor dintre autorităţile publice, aspect care impune o nouă revizuire a legii fundamentale", a spus preşedintele Băsescu, în discursul susţinut la conferinţa organizată de Curtea Constituţională pentru aniversarea a 20 de ani de la înfiinţare.

De asemenea, Băsescu a arătat că unele raporturi instituţionale au rămas neclarificate după modificarea Constituţiei în 2003 şi a amintit că în 2011 a decis să iniţieze procesul de revizuire a legii fundamentale.

"Anul trecut, completând propunerea Guvernului de revizuire a Constituţiei României, am decis să iniţiez procesul de revizuire a acesteia care să ţină cont de evoluţia jurisprudenţei constituţionale, dar şi de voinţa exprimată prin referendum de poporul român", a spus el.

Preşedintele a argumentat că în cele două decenii de aplicare a Legii fundamentale, deşi aceasta s-a dovedit viabilă, nu întotdeauna a oferit răspunsuri provocărilor vieţii politice, sociale şi economice româneşti.

"O constituţie asigură stabilitate şi o bună funcţionare statului democratic, dar odată cu trecerea timpului se impun şi modificări care trebuie aduse legii fundamentale, modificări care să corespundă noilor realităţi", a evidenţiat el.

Preşedintele a subliniat răspunderea Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi prin impactul deciziilor asupra autorităţilor publice, însă a adăugat că, deşi au existat critici la adresa instituţiei şi magistraţilor săi, aceştia "nu s-au înclinat în nicio parte".

"De-a lungul timpului, Curtea Constituţională a oferit interpretări normelor juridice internaţionale, în acord cu normele juridice de la nivel european şi în acord cu jurisprudenţa CEDO. Acest lucru arată angajamentul pe care îl are faţă de valorile juridice promovate la nivel internaţional. Prin aplicarea dreptului în toate cauzele pe care le judecă, Curtea Constituţională asigură păstrarea şi consolidarea democraţiei, a statului de drept şi respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale", a mai spus Băsescu.

El le-a mulţumit magistraţilor CC pentru activitatea lor şi a amintit că le-a conferit acestora Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai importantă distincţie a statului. Preşedintele a primit, la rândul său, în deschiderea conferinţei de la Palatul Parlamentului, o plachetă aniversară din partea preşedintelui CC, Augustin Zegrean.

În cei 20 de ani de la înfiinţare, CC a soluţionat peste 29.000 de dosare, din care 28.700 au fost excepţii de neconstituţionalitate, 231 sesizări privind constituţionalitatea unor legi înainte de promulgare, iar alte 18 decizii au vizat conflicte juridice de natură constituţională, potrivit lui Zegrean.

Curtea Constituţională organizează joi, la Palatul Parlamentului, conferinţa internaţionale cu tema "Controlul de constituţionalitate: tradiţie şi perspective", consacrată celei de-a 20-a aniversări a Curţii şi a 100 de ani de la afirmarea controlului constituţionalităţii legilor în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici