Băsescu: Românii au nevoie de un răspuns definitiv privind monarhia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

1472 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Românii au nevoie de un răspuns definitiv privind monarhia

Băsescu: Românii au nevoie de un răspuns definitiv privind monarhia

Întrebat ce crede despre alianţa DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu, Băsescu a spus că în locul preşedintelui PNŢCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.

"Nu ştiu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aş fi fost în locul domnului preşedinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, preşedinte al PNŢCD. Pentru că PNŢCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiştii nu mai sunt 3% câţi erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiştii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de faţă şi vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislaţie. Eu am avut tentaţia să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondenţă şi a doua dacă sunteţi de acord cu un regim de monarhie", a spus preşedintele la B1.

El a adăugat că acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituţie şi articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituţional.

"Dar ca om politic eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam ştiţi despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică", a spus şeful statului.

El a mai spus că românii trebuie întrebaţi şi ce tip de republică vor.

"Şi aici mai e de pus o întrebare, care nu a fost pusă cetăţenilor români. Ce fel de republică vor? Vor republică parlamentară, vor republică semiprezidenţială, vor republică prezidenţială şi descris în urma unei dezbateri ce înseamnă republică parlamentară, semi-prezidenţială, ce înseamnă republică prezidenţială? Noi ne-am trezit după monarhie cu comunismul şi pe urmă a venit FSN-ul şi a mai făcut un regim. Eu cred că va trebui să găsim formule, nu în mandatul meu, în alte mandate, spunându-vă că eu sunt un republican convins, nu cred în cei lăsaţi de Domnul să conducă naţiuni, ci ei trebuie schimbaţi", a spus preşedintele.

Băsescu a adăugat că poporul român dreptul să aibă o opţiune clară, pentru că "de la abdicarea regelui încoace toate regimurile au fost băgate pe gât românilor".

"Nu i-a întrebat nimeni, au votat şi ei Constituţia că aşa li s-a spus. Dar cred că este o întrebare care trebuie pusă. Un referendum legat de monarhie nu poate fi lansat în condiţiile constituţionale actuale. Dar trebuie găsită o formulă convenită la nivel politic pentru că s-ar termina odată şi cu povestea «Dar mai bună e monarhia, că uite noi, Casa Regală, ba cu Dudu», s-ar închide odată subiectul acesta prin opţiunea poporului sau s-ar spune «Da, domnule, îl vrem pe Duda rege». De ce nu? Dau un exemplu. Cred că cu privire la regimul constituţional cândva vor trebui, poate chiar cu ocazia acestei revizuiri, se va putea crea condiţia legală ca românii să fie întrebaţi ce fel de regim vor", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici