Băsescu: Un "inculpat", un "infractor" strigă pe propria-i televiziune să iau mâna de pe Justiţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că un "inculpat", un "infractor" strigă pe propria-i televizune cerându-i să ia mâna de pe Justiţie, el arătând că acesta răspândeşte astfel ideea că Justiţia e subordonată unui om, fiind un exemplu de autodistrugere a imaginii României.

1532 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Un "inculpat", un "infractor" strigă pe propria-i televiziune să iau mâna de pe Justiţie

Băsescu: Un "inculpat", un "infractor" strigă pe propria-i televiziune să iau mâna de pe Justiţie (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Rămâne această subliniere pe care o fac: de ce percepţia noastră e mai rea decât realităţile noastre? Şi poate că aici pot găsi mici explicaţii: în primul rând ne denigrăm propriile instituţii de dimineaţa până seara. Şi nu o fac oameni neinstruiţi, ci oameni cu responsabilităţi uriaşe. Vedem cum suntem supăraţi că o instituţie ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă. Şi atunci spunem: «Persoana X e cea care a pus să mi se facă un dosar!». Când de fapt nu pune nimeni, pur şi simpu instituţii ale statului îşi fac treaba", a spus Băsescu, luni, în deschiderea Forumului European de Diplomaţie Publică.

Şeful statului a dat şi exemple de autodistrugere a imaginii României, arătând că cei din afara ţării nu au cum să creadă că instituţiile statului român, respectiv Justiţia, funcţionează independent, când din interiorul ţării se afirmă contrariul.

"Dar dacă noi propagăm această idee, cum să ne creadă cei din afară că Justiţia din România e independentă? Vedeam un inculpat care pe propria-i televiziune strigă prin clipuri: «Domnule Băsescu, ia mâna de pe Justiţie!». Şi el este un infractor, dar răspândeşte prin televizuni în mass-media ideea că Justiţia ţării e subordonată unui om. Şi cum să ne creadă atunci cei din afara noastră, chiar publicul românesc, că instituţiile statului legate de Justiţie funcţionează?", a spus Băsescu, precizând că a dat astfel un exemplu despre cum România îşi autodistruge imaginea.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit luni, la Forumul European de Diplomaţie Publică, despre faptul că România e percepută mai rău decât e în realitate şi că în UE sunt ţări mult mai corupte, în care Justiţia e mult mai temătoare să se atingă de oameni politici, dar, cu toate acestea, România e definită ca având o Justiţie ce nu are curaj să se atingă de politicieni importanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici