Băsescu: Voi susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept.

229 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Voi susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării la Schengen

Băsescu: Voi susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării la Schengen

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă susţinută duminică la Cotroceni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice.

"Asta justifică solicitarea noastră de a se menţine pe agendă discuţia cu privire la intrarea în spaţiul Schengen în luna martie. Şi voi susţine fără rezerve acest punct de vedere", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că şansele României de a obţine o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creşte dacă s-ar rezolva problemele menţionate în raportul MCV cu privire la Parlament şi miniştrii cercetaţi penal.

Preşedintele a arătat că guvernarea USL ar putea să facă o scrisoare oficială adresată conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV.

"Aş transmite guvernelor statelor membre o scrisoare în care aş spune «Aşa a fost, dar vom rezolva problema aici, aşa a fost, dar până la data nu ştiu care vom face următorul lucru», în aşa fel încât dezbaterea din Consiliul JAI din martie să nu se facă fără să fie această scrisoare. Este o părere a mea", a spus Băsescu, arătând că e mai bine ca aceste lucruri să fie menţionate în scris pentru că la nivelul UE "nimeni nu ar gândi că scrii ceva şi apoi nu îndeplineşti".

Preşedintele a spus şi că ar creşte şansele privind aderarea la spaţiul Schengen dacă statelor membre le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajări ale politicienilor de a nu mai ataca magistraţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici