Blaga: Am trimis o scrisoare de felicitare cancelarului german pentru rezultatele de la alegeri

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a trimis o scrisoare de felicitare cancelarului german Angela Merkel "pentru scorul excepţional obţinut" la alegerile de duminică.

226 afișări
Imaginea articolului Blaga: Am trimis o scrisoare de felicitare cancelarului german pentru rezultatele de la alegeri

Preşedintele PDL Vasile Blaga (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Vă anunţ că am transmis astăzi o scrisoare de felicitare cancelarului german, doamnei Merkel, pentru scorul excepţional obţinut de blocul conservator la alegerile de ieri, cel mai bun rezultat pe care l-a obţinut după 1990", a anunţat Blaga.

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut o victorie triumfală în alegerile legislative de duminică, partidul său conservator (CDU/CSU) însumând 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale parţiale, relatează AFP.

Aliatul său liberal (FPD) este dat afară din Bundestag pentru prima dată în istoria republicii de după unificare, din cauză că nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmează să discute formarea unei "mari coaliţii" a obţinut 25,7% din voturi.

Verzii au înregistrat o scădere sensibilă, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentualemai puţin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O nouă mişcare antieuro, Alternative für Deutscheland (AfD), creată în primăvară, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în Camera inferiioară a Parlamentului german.

Prezenţa la urne a fost de 71,5%, un pic mai bună decât cele 70,8% din 2009, un record de slabă participare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici