Merkel, felicitată de lideri europeni pentru rezultatul obţinut în alegeri

O serie de lideri europeni, inclusiv preşedintele francez François Hollande, au salutat victoria triumfală a cancelarului Angela Merkel în alegerile legislative de duminică, în care a obţinut 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale provizorii.

355 afișări
Imaginea articolului Merkel, felicitată de lideri europeni pentru rezultatul obţinut în alegeri

Merkel, felicitată de lideri europeni pentru rezultatul obţinut în alegeri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hollande a sunat-o duminică seara pe Merkel şi a felicitat-o pentru succesul obţinut, iar cei doi lideri au promis că îşi vor "continua cooperarea strânsă" pentru a consolida construcţia europeană, a anunţat preşedinţia franceză.

În această convorbire, cei doi şi-au "exprimat voinţa să continue să acţioneze neobosit în vederea apropierii Franţei şi Germaniei şi să îşi continue cooperarea strânsă cu scopul de a face faţă noilor provocări ale construcţiei europene", potrivit acestui comunicat dat publicităţii la Paris.

De asemenea, Hollande a invitat-o pe Merkel la Paris "imediat ce va fi format Guvernul, cu scopul de pregăti termenele viitoare".

Premierul britanic David Cameron şi-a utilizat contul pe Twitter pentru a-i transmite "toate felicitările" lui Merkel. "Abia aştept să continui să lucrez mai îndeaproape cu ea", a scris el.

Enrico Letta, preşedintele Consiliului italian, i-a transmis, la sosirea la Toronto, unde efectuează o vizită, felicitările sale pentru "acest rezultat electoral strălucitor".

Şeful Guvernului italian a adăugat că "în cazul în care primele rezultate confirmau că partidul antieuro nu este reprezentat în Parlament, atunci va fi un rezultat bun pentru Uniunea Europeană".

Preşedintele Consiliului Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy a felicitat-o şi el pe Merkel pentru victoria detaşată în alegerile legislative.

"Am încredere în faptul că Germania, prin noul ei Guvern, îşi va continua angajamentul şi contribuţia la construirea unei Europe paşnice şi prospere în serviciul tuturor cetăţenilor", este el citat într-un comunicat.

Ministrul belgian de Externe Didier Reynders a felicitat-o, de asemenea, "călduros pe cancelarul federal în exerciţiu Angela Merkel pentru rezultatul obţinut".

"Germanii au votat pentru o Germanie puternică, într-o Europă puternică", şi-a exprimat bucuria Jean-Pierre Audy, preşedintele delegaţiei franceze din cadrul grupului PPE (conservator) în Parlamentul European (PE), citat într-un comunicat.

În schimb, în opinia partidului socialist portughez, principala formaţiune de opoziţie, victoria lui Merkel este o "veste proastă pentru Europa", a declarat Joao Ribeiro, un purtător de cuvânt al formaţiunii.

Rezultatele alegerilor legislative germane "consolidează direcţia cancelarului Angela Merkel, dar ceea ce pare să îi întărească poziţia va contribui în realitate la izolarea politică a Europei", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici