Blaga: Respect decizia opoziţiei, deşi cred că locul acesteia este în Parlament

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a declarat miercuri că respectă decizia parlamentarilor opoziţiei de a nu mai participa la dezbaterile şi votul în plen, deşi menţionează că locul opoziţiei este în Parlament.

217 afișări
Imaginea articolului Blaga: Respect decizia opoziţiei, deşi cred că locul acesteia este în Parlament

Vasile Blaga (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

"Parlamentul, cred eu, este cea mai importantă instituţie a unui stat democratic şi, din acest punct de vedere, cred că şi locul opoziţiei este în Parlament, pentru că se poate manifesta şi nu cred că nu a avut ocazia. Decizia domniilor lor este decizia domniilor lor şi o respect", a spus Blaga.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat, miercuri, după şedinţa conducerii acestei Camere, că parlamentarii USL vor fi prezenţi la şedinţele de plen, dar nu vor mai participa la dezbateri şi vot.

"Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau la Biroul permanent. Activitatea parlamentară constă în foarte multe alte activităţi, începând de la iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări interpelări, moţiuni de cenzură şi alte asemenea activităţi", a ţinut să sublinieze senatorul social-democrat.

Acesta a mai spus că "toată activitatea se va desfăşura în mod obişnuit în Senat".

"Programul este cel obişnuit. Vom fi prezenţi la şedinţele de plen, vom face prezenţă, ne vom spune protestul şi nu vom participa la niciun fel de dezbateri şi vot. Vom fi prezenţi în permanenţă în Senat. (...) Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala. În fiecare zi", a adăugat Chelaru.

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că opoziţia va desemna, în principiu, reprezentanţi în Birourile permanente ale celor două Camere şi că va participa la votarea acestora în plen.

"În principiu, vom nominaliza reprezentanţi în Birourile permanente şi vom participa la votarea lor, urmând ca ulterior să punem în practică decizia de a ne retrage din Parlament", a spus Nicolăescu.

El a precizat că o decizie definitivă în această privinţă, ca şi toate deciziile tehnice referitoare la retragerea opoziţiei din Parlament, va fi luată la ora 15.00, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL.

Nicolăescu a mai spus că parlamentarii opoziţiei vor renunţa, ca urmare a retragerii lor din Parlament, la indemnizaţia de şedinţă, care nu are o valoare fixă, ea fiind proporţională cu numărul de şedinţe la care un demnitar participă.

Parlamentarii opoziţiei vor încasa, însă, în continuare, indemnizaţia de bază, a cărei valoare este, în medie, de 4.000 de lei, dar şi sumele forfetare din care sunt plătiţi consilierii din birourile parlamentare din teritoriu.

Totodată, parlamentarii opoziţiei vor continua să beneficieze de cazare gratuită în Bucureşti, precum şi de abonamentul la telefonul mobil, plătit de Parlament.

De asemenea, în cazul în care semnează condica de prezenţă la plen, chiar dacă nu participă, apoi, la lucrări, parlamentarii încasează indemnizaţia de şedinţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat miercuri că retragerea parlamentarilor USL din Parlament reprezintă o "grevă de lux", având în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu, ea apreciind că acest gest nu va fi înţeles de către oameni.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a declarat, miercuri, că aşteaptă să vadă dacă parlamentarii opoziţiei vor fi "într-adevăr în grevă" şi dacă aceştia vor sta "fără cameră la hotel, fără maşină la scară, fără secretare şi fără bani în portofel".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici