Breedlove l-a asigurat pe Aurescu de menţinerea atenţiei NATO faţă de securitatea Aliaţilor estici

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu generalul Phillip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa asigurându-l pe oficialul român în legătură cu menţinerea "atenţiei sporite" a NATO faţă de securitatea Aliaţilor estici, inclusiv a României.

221 afișări
Imaginea articolului Breedlove l-a asigurat pe Aurescu de menţinerea atenţiei NATO faţă de securitatea Aliaţilor estici

Breedlove l-a asigurat pe Aurescu de menţinerea atenţiei NATO faţă de securitatea Aliaţilor estici (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, miercuri, cu generalul Phillip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), ocazie cu care cei doi oficiali au trecut în revistă subiectele aflate pe agenda politico-militară a NATO, cu accent asupra implementării deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, pe fondul evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice.

Şeful diplomaţiei române a mulţumit generalului Breedlove pentru angajamentul său personal pentru securitatea Aliaţilor, inclusiv a României şi a făcut o evaluare asupra evoluţiilor crizei din Ucraina, subliniind, totodată, importanţa asigurării unei prezenţe NATO consolidate în ţara noastră, prin stabilirea celor două structuri de comandă şi control, precum şi necesitatea continuării măsurilor Aliate de reasigurare pentru întreg flancul estic, inclusiv în raport cu România.

Aurescu a pledat pentru menţinerea atenţiei Aliate asupra Mării Negre, parte esenţială a securităţii euro-atlantice, şi a exprimat aprecieri atât pentru prezenţa forţelor Aliate în regiune, cât şi pentru exerciţiile şi antrenamentele comune în domeniul naval, derulate cu SUA.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării dezvoltării sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, astfel încât, la Summit-ul Alianţei de la Varşovia, să fie declarată capabilitatea operaţională iniţială a acesteia, în baza operaţionalizării în 2015 a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei militare Deveselu. În acest context, el a evidenţiat natura defensivă a sistemului antirachetă al NATO, sistem care vizează legitima apărare a NATO, în deplină conformitate cu dreptul internaţional. Prin urmare sunt inacceptabile ameninţările la adresa Aliaţilor în raport cu acest proiect.

Referitor la Afganistan, ministrul Afacerilor Externe a evidenţiat efortul operaţional al României pentru stabilizarea acestei ţări.

Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi a apreciat ca excepţională cooperarea bilaterală politico-militară dintre cele două state, precum şi eforturile americane pentru consolidarea securităţii României, inclusiv în cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană.

La rândul său, generalul Philip Breedlove a apreciat "în mod deosebit" participarea României la misiunile şi operaţiile Aliate, cu accent pe Misiunea Resolute Support din Afganistan, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, comandantul SACEUR a exprimat satisfacţie pentru contribuţia concretă a României la consolidarea apărării colective, prin implicarea activă în stabilirea centrelor de comandă şi control pe teritoriul ţării noastre, prin dezvoltarea proiectului apărării împotriva rachetelor balistice, dar şi pentru asumarea angajamentului de a aloca resurse financiare pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB.

Breedlove a asigurat în legătură cu menţinerea atenţiei sporite a NATO faţă securitatea Aliaţilor estici, inclusiv a României, în contextul de securitate actual generat de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici