Câciu: Semnalele de încetinire a economiei devin evidente

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a spus miercuri că semnalele de încetinire a economiei devin evidente, după datele anunţate marţi de INS.

318 afișări
Imaginea articolului Câciu: Semnalele de încetinire a economiei devin evidente

Întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern cum îşi explică ajustarea destul de abruptă a creşterii economice de către INS, ministrul Finanţelor a spus: „Eu n-o să comentez neapărat ajustările pe care le face INS, bănuiesc şi ce-am citit în motivarea comunicatului dânşilor că este schimbarea modelului econometric folosit la analiza pe creşterea economică”.

Adrian Câciu a precizat că sunt semnale ale Comisiei Naţionale de Prognoză că România va închide acest an cu 4,6%, „în condiţiile în care la începutul primului trimestru, când a început conflictul din Ucraina, toată lumea ne vedea în recesiune”.

„Din punctul meu de vedere ne menţinem pe creştere economică şi în trimestrul 3, avem 3 trimestre în continuare de creştere economnică. E adevărat, semnalele de încetinire a economiei devin evidente, tocmai de aceasta trebuie să reprezinte semnalul pentru modul în care se construieşte bugetul anului 2023, să vii şi să intervii cu stimuli economici şi sa poţi să reportezi această pierdere de viteză a creşterii economice”, a mai spus Adrian Câciu.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit puternic în scădere creşterea economică din T1 2022 faţă de T4 2021, de la 5,2% cât a anunţat în luna mai, la 1,5% în cel mai recent comunicat, emis marţi. Potrivit datelor iniţiale, publicate în primăvară, PIB-ul ar fi crescut în T1 2022 cu 6,5% faţă de perioada similară din 2021 şi cu 5,2% faţă de trimestrul precedent. Potrivit datelor publicate marţi, PIB a crescut cu 4,4% în T1 2022, faţă de T4 2021, pe serie ajustată sezonier. Pe serie brută, creşterea a rămas de 6,4%.

INS explică modificarea cifrelor prin actualizarea sistemului informatic:

”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiţi, a revizuirii seriei brute şi a numărului de observaţii disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19.”, se precizează în comunicatul INS de marţi, 15 noiembrie.

Statistica spune că, urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%, iar rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici