Călin Popescu Tăriceanu: Augustin Lazăr, acest Vasile Roaită al Opoziţiei. Cei tineri cunosc mai puţin povestea

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că procurorul general Augustin Lazăr este un „Vasile Roaită al Opoziţiei”,un muncitor care a tras sirena la Atelierele CFR Griviţa, pentru a îi avertiza pe grevişti că vine poliţia. Ulterior, comuniştii au descoperit că era infiltrat pentru a îi spiona pe muncitori.

1355 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: Augustin Lazăr, acest Vasile Roaită al Opoziţiei. Cei tineri cunosc mai puţin povestea

Călin Popescu Tăriceanu: Augustin Lazăr, acest Vasile Roaită al Opoziţiei. Cei tineri cunosc mai puţin povestea

„Augustin Lazăr - acest Vasile Roaită al Opoziţiei. Cei tineri cunosc mai puţin povestea. După instaurarea regimului comunist ne-am pricopsit, printre mulţi alţii, cu o figură luminoasă de erou al luptei anticapitaliste: bravul Vasile Roaită, muncitorul care a tras sirena la Atelierele CFR Griviţa avertizând greviştii că vine poliţia regimului odios peste ei. Roaită a plătit cu viaţa devotamentul său, fiind împuşcat de bestiile de poliţişti. Firesc să vină onorurile: în câţiva ani, spitale, şcoli, străzi, localităţi, gospodării agricole, başca o staţiune de pe litoral, au fost botezate cu numele eroului, fără a mai vorbi de statui, tablouri ori poezii ce-i erau dedicate”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, sâmbătă pe Facebook.

Preşedintele ALDE a explicat că ulterior comuniştii au descoperit că Vasile Roaită nu doar că nu trăsese sirena, ci era infiltrat printre muncitori de către Siguranţă ca să îi spioneze pe aceştia.

„Asta până pe la începutul anilor '60, atunci când comuniştii au descoperit în arhive nu doar că Roaită nu fusese erou al Griviţei, nu era grevist, nu trăsese nici o sirenă, ci era chiar infiltrat de Siguranţă printre muncitori ca să-i spioneze. Peste noapte, «martirul» a fost ras din manuale. Şcolile, spitalele, străzile, etc. au primit nume noi, iar staţiunea «Vasile Roaită» a devenit Eforie Sud. Azi, vremurile s-au schimbat. Lupta de clasă s-a emancipat: unii primesc onoruri abia după ce se află că erau slugile sistemului odios. Rămâne cum am stabilit: #LazarRevocat!”, a explicat Tăriceanu.

Săptămâna trecută, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare deschisă şefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Liderul ALDE a anunţat ulterior că nu a primit un răspuns de la şeful statului.

Decizia preşedintelui Iohannis de a nu îl revoca din funcţie pe Augustin Lazăr este motivul pentru care ALDE nu a participat, vineri, la consultările de la Cotroceni, pe tema situaţiei în justiţie. Tăriceanu a afirmat, vineri, că şeful statului are obligaţia să se gândească serios la revocarea lui Lazăr, dacă nu vrea ca lumea să creadă că lipsa unei decizii a şefului statului are legătură cu dosarele care îl vizau pe şeful statului şi pe care acesta le-a închis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici