Călin Popescu Tăriceanu cere desecretizarea celor 19 anexe ale Raportului Inspecţiei Judiciare privind protocoalele secrete

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut luni CSM-ului desecretizarea anexelor raportul Inspecţiei Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI la DNA. Liderul ALDE i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să prezideze şedinţa Consiliului şi să se asigure că anexele vor fi desecretizate.

1442 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu cere desecretizarea celor 19 anexe ale Raportului Inspecţiei Judiciare privind protocoalele secrete

Călin Popescu Tăriceanu cere CSM desecretizarea anexelor secrete din protocoalele SRI-DNA

”Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanţe de judecată, care ar conţine 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acţioneze pentru desecretizarea lor de urgenţă. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale şi imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să ştie cum au funcţionat instituţiile din justiţie şi felul în care serviciile au influenţat activitatea lor.”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să desecretizeze de urgenţă anexele privind protocoalele, înaintea discutării în plen a raportului Inspecţiei Judiciare.

”În consecinţă, având în vedere legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizate documente în scopul ascunderii încălcărilor legii sau limitării accesului la informaţiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, preşedintele CSM, să clarifice urgent situaţia şi să desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecţiei Judiciare.”, a adăugat preşedintele Senatului.

Liderul ALDE a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să prezideze şedinţa CSM şi să se asigure că anexele sunt desecretizate.

”În mod firesc, preşedintele Iohannis ar trebui ca, pentru prima dată în cinci ani de mandat, să facă ceva concret pentru independenţa reală a Justiţiei. Să participe la şedinţa CSM în care se discută raportul şi să o prezideze, astfel încât să se asigure că acele anexe sunt desecretizate. Mai departe, în calitate de preşedinte al CSAT, pe lângă folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui să solicite neîntârziat SRI să facă publice toate informaţiile cu privire la protocoalele secrete cu Justiţia (modul de lucru, număr de ofiţeri implicaţi, numărul dosarelor din justiţie în care au fost folosite, etc).”, a mai spus Tăriceanu.

”Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, să decidă dacă în ultimul an de mandat vrea să fie măcar o dată preşedintele românilor şi nu doar al "băieţilor cu ochi albaştri”, a conchis liderul ALDE.

AMR şi UNJR au cerut pe 6 iunie, printr-o scrisoare adresată CSM, ”să întreprindă, de urgenţă, toate demersurile având că finalitate declasificarea şi publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ şi SRI din 2009“.

Solicitarea asociaţiilor profesionale vine după ce, la data de 30.05.2019, ca răspuns la cererea acestora de comunicarea a raportului Inspecţiei Judiciare şi a anexelor la acestea, CSM a comunicat că “documentele menţionate au formă clasificată cu grad de secretizare “strict secret” de la unităţile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)”.

AMR şi UNJR au arătat că demersul lor vine în continuarea eforturilor începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegală interferenţa serviciilor secrete în procedurile judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici