Camera Deputaţilor: Propunerea privind sancţionarea lui Mîrza, întoarsă la Comisia Juridică

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni să reîntoarcă la Comisia juridică pentru o săptămână raportul care propunea sancţionarea deputatului PSD Gavril Mârza pe motiv că a votat la două mâini la o şedinţă de plen, a anunţat liderul grupului PDL Marian Neacşu.

137 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: Propunerea privind sancţionarea lui Mîrza, întoarsă la Comisia Juridică

Camera Deputaţilor: Propunerea privind sancţionarea lui Mîrza, întoarsă la Comisia Juridică (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Neacşu a precizat, după şedinţa Camerei, că această decizie a fost luată din două considerente, unul fiind că există prevederi contradictorii în legea Statutului parlamentarilor şi în regulamentul Camerei, iar altul este legat de decizie Curţii Constituţionale, care interzice sancţionarea cu întreruperea mandatului.

El a adăugat că Legea statutului deputaţilor şi senatorilor prevede că sesizarea în cazul votului multiplu trebuie să aparţină membrilor Parlamentului şi nu unui for extern, cum este IPP în acest caz.

"Dar tema determinantă a fost decizia Curţii Constituţionale, care a interzis sancţionarea cu întreruperea mandatului unui parlamentar. În aceste condiţii, pentru a putea să punem în acord deciziile prevăzute în Regulament, respectiv, în Statut cu decizia Curţii Constituţionale, am convenit ca pentru o săptămână această temă să se întoarcă la Comisia juridică, care să informeze Biroul Permanent asupra modalităţilor de a fi sancţionat colegul nostru", a spus Neacşu.

El a adăugat însă că este clar că, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, nu poate fi decisă întreruperea mandatului unui parlamentar nici măcar pentru o zi, dar, personal, consideră că s-ar putea acorda o sancţiune pecuniară, adică tăierea indemnizaţiei "pe un număr oarecare de zile".

"Opinez, personal, că s-ar putea ajunge la concluzia ca indemnizaţia colegilor noştri aflaţi în această situaţie să fie întreruptă pentru un număr oarecare de zile", a mai spus Neacşu.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor urma să se pronunţe, luni, cu privire la raportul Comisiei juridice prin care se propune sancţionarea deputatului PSD Gavril Mîrza, surprins că a votat în numele colegului său Eugen Bejinariu, folosind cartela de vot a acestuia.

Pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent al Camerei, reunit luni, la punctul 10 figura şi raportul Comisiei Juridice privind sancţionarea deputatului PSD Gavril Mîrza.

Raportul Comisiei juridice a fost elaborat în şedinţa din 26 februarie pe baza sesizărilor făcute de Institutul pentru Politici Publice, care solicita sancţionarea deputaţilor Gavril Mîrza şi Eugen Bejinariu pentru faptele săvârşite în şedinţa de plen din 20 februarie 2013.

Deputatul PSD de Suceava Gavril Mîrza a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, că îşi asumă răspunderea pentru faptul că a votat şi în numele deputatului Eugen Bejinariu, spunând că a încălcat Regulamentul şi că va primi sancţiunea ce va fi stabilită în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici