Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este de a obţine controlul asupra Mării Baltice” / Ministerul rus al Apărării ar fi propus revizuirea frontierei maritime în Marea Baltică, dar documentul a fost şters ulterior

  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, are ochii aţintiţi asupra insulei suedeze Gotland, a avertizat şeful apărării din Suedia, Micael Bydén.
  • Insula suedeză Gotland este situată strategic în Marea Baltică.
26187 afișări
Imaginea articolului Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este de a obţine controlul asupra Mării Baltice” / Ministerul rus al Apărării ar fi propus revizuirea frontierei maritime în Marea Baltică, dar documentul a fost şters ulterior

Vladimir Putin a pus ochii pe o insula strategică a NATO: ,,Scopul lui Putin este de a obţine controlul asupra Mării Baltice” / Ministerul rus al Apărării ar fi propus revizuirea frontierei maritime în Marea Baltică, dar documentul a fost şters ulterior

Gotland, cea mai mare insulă din Suedia şi comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american Rhode Island, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice - între Stockholm şi exclava rusă Kaliningrad, notează publicaţia POLITICO.

Aceste afirmaţii ale oficialului suedez vin după ce o propunere a ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei în estul Mării Baltice a creat îngrijorare în rândul membrilor nordici ai NATO. Cu toate acestea, draftul documentului, postat pe pagina de internet a Guvernului rus, a fost ştearsă, notează Euractiv şi Reuters.

În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării declarase că o măsurătoare sovietică a frontierei din 1985 a folosit hărţi nautice de la mijlocul secolului al XX-lea şi, prin urmare, nu mai corespunde în totalitate coordonatelor cartografice mai moderne, potrivit Reuters.

Propunerea Rusiei ar fi urmat să mute unilateral frontiera în partea de est a Golfului Finlandei, în jurul insulelor ruseşti şi în zona exclavei ruseşti Kaliningrad, mai exact în apropierea oraşelor Zelenogradsk şi Baltiysk. Pentru Finlanda, aceasta ar fi redesenat frontiera în apropierea insulelor ruseşti Hogland, Sommarö, Rödskär, Tyterskär şi Vigrund. Locul exact al demarcării nu fusese specificat şi nicio hartă nu a fost ataşată la documentul şters ulterior, relevă sursele citate.

,,Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin"

,,Sunt sigur că Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obţine controlul asupra Mării Baltice", a declarat Bydén, comandantul suprem al forţelor armate suedeze, pentru ziarele reţelei editoriale germane RND, citate de POLITICO.

,,Dacă Rusia preia controlul şi sigilează Marea Baltică, acest lucru ar avea un impact enorm asupra vieţii noastre - în Suedia şi în toate celelalte ţări riverane Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru", a declarat Bydén. ,,Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin”, a completat oficialul.

Micael Bydén a avertizat şi asupra poziţiei strategice pe care insula o reprezintă dacă ar fi invadată de forţele armatei ruse: ,,Dacă Putin invadează Gotland, el poate ameninţa ţările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârşitul păcii şi al stabilităţii în regiunile nordice şi baltice", a declarat Bydén.

Rusia neagă că ar vrea să schimbe frontiera maritimă în Marea Baltică

În urma apariţiei acestor informaţii, Rusia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse. O sursă ,,militar-politică” anonimă a declarat, pentru agenţiile de presă ruseşti, că ,,nu a existat şi nu există nicio intenţie de a revizui lăţimea apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental din largul coastei continentale şi a liniei frontierei de stat a Federaţiei Ruse în Marea Baltică″, scrie CNBC.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat sau infirmat propunerea Ministerului rus al Apărării, spunând în schimb că ,,nu există nimic politic aici, deşi situaţia politică s-a schimbat semnificativ", a declarat el, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici