Ce spune Mircea Dumitru, omul care i-a retras titlul de doctor lui Ponta, după decizia ICCJ. VIDEO

  • Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei şi fost rector al Universităţii Bucureşti salută decizia ICCj în cazul Ponta
  • Dumitru :Cel mai înalt for al Justiţiei din România ne spune că deciziile anterioare au fost luate în deplină legalitate
  • Dumitru : Înalta Curte întăreşte că acolo a fost o fraudă ştiinţifică
  • Dumitru:Trebuie să existe o legislaţie care să producă o reparaţie bănească sau simbolică
  • Victor Ponta a pierdut definitiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul cu Ministerul Educatiei, impotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU in 2016
4133 afișări

1 august 2016. Ministrul Educaţiei la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat atunci ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept în cazul lui Victor Ponta. La patru ani de la izbucnirea scandalului de plagiat şi după o serie de decizii controversate din anii în care Victor-Viorel Ponta era premier. Astăzi, Mircea Dumitru se bucură, nu pentru necazul lui Ponta, ci pentru cei care şi-au luat titlul de doctor pe merit, spune el.

"Povestea a început în vara anului 2012. Pentru mine a fost un moment foarte dramatic, traumatic şi şocant. Unii au comentat că toată chestiunea a fost un montaj politic împotriva prim ministrului. Pot fi foarte multe interpretări şi foarte multe codificări a acestor acte, singura mea preocupare  la vremea respectivă era aceea de a apăra integritatea şi reputaţia Universităţii din Bucureşti. Pentru noi ar fi fost o catastrofă dacă nu aş fi avut o reacţie promptă după ce revista "Nature" a dezvăluit faptul că există  în teza de doctorat a domnului Ponta foarte multe pasaje copiate din alte surse.

Semnalau că este un plagiat major. A închide ochii faţă  de aşa ceva însemna, pur şi simplu, un fel de sinucidere simbolică a Universităţii  din Bucureşti. Din punct vedere personal am avut foarte mult de suferit şi eu, şi familia, şi a fost un stres foarte puternic.

Ştiu cum va reacţiona domnul Ponta. Vor spune în continuare că sunt omul anumitor reţele, omul statului paralel, cunoaştem foarte bine această partitură. Are foarte multă importanţă, pentru instituţiile statului, să intrăm într-o normalitate care să asigure această reputaţie stabilă a instituţiilor noastre. Când o diplomă este eliberată de o universitate din România , să nu planeze asupra ei suspiciuni.

 Ar trebui să se întâmple acum ceea ce ar trebui să se întâmple şi cu alţii care au fost în aceeaşi situaţie. Printr-o legislaţie bine stabilită, să fie o anumită răspundere pecuniară şi faţă de cei care au obţinut în felul acesta titlurile dar şi faţă de cei care au girat şi gestionat obţinerea titlului. Nu neapărat de demisii.În cazul de faţă domnul Ponta e ales, e membru al Parlamentului, conduce un partid ...Sunt oameni în România care consideră că domnul Ponta îi reprezintă foarte bine şi într-o viaţă democratică ăsta e un lucru foarte normal. Nu trebuie să luăm măsuri administrative  împotriva democraţiei. Dar acolo unde anumite avantaje pe baza unei fraude, acolo trebuie să existe o legislaţie care să producă o reparaţie , bănească sau simbolică", a declarat Mircea Dumitru.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici