Cine este Andrei Dolineaschi, vicepreşedintele PSD pus sub învinuire de DNA în dosarul lui Mircea Govor

Vicepreşedintele PSD Andrei Dolineaschi, deputat de Botoşani, pus sub învinuire de DNA în dosarul liderului PSD Satu Mare, Mircea Govor, are, potrivit declaraţiei sale de avere, un apartament în Bucureşti, datorii de 45.000 de euro şi două maşini, una fiind preluată de la Victor Ponta, prin leasing.

3446 afișări
Imaginea articolului Cine este Andrei Dolineaschi, vicepreşedintele PSD pus sub învinuire de DNA în dosarul lui Mircea Govor

Andrei Dolineaschi (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Andrei Dolineaschi, care este membru PSD din 1998 şi deputat din anul 2008, deţine, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din 2015, un apartament în Bucureşti, împreună cu soţia sa, cumpărat în 2005.

Potrivit aceluiaşi document, vicepreşedintele PSD are un autoturism Opel fabricat în anul 2008 şi un Mitsubishi fabricat tot în 2008, dobândit prin preluarea leasingului, presa scriind că această maşină a fost preluată de la Victor Ponta. Presa a scris că autoturismul - Mitsubishi Evo 10 - a fost achiziţionat de SCA ”Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing, iar ulterior, în luna iunie 2009, contractul de leasing a fost preluat de Victor Ponta.

Andrei Dolineaschi are şi datorii de 45.000 de euro, din care 35.000 de euro reprezintă un împrumut de la bancă, scadent în 2025, iar 10.000 de euro i-a împrumutat de la diverse persoane fizice. Vicepreşedintele PSD arată că în anul anterior a avut venituri de 58.908 lei din activitatea de deputat, iar soţia sa a avut venituri anuale de 40.212 lei din salariul de consilier CNAS.

Andrei Dolineaschi este membru PSD din 1998, din 1999 până în 2001 a fost şi vicepreşedinte al organizaţiei de tineret PSD Botoşani, iar până în 2001 a fost şi preşedinte al organizaţiei de tineret PSD Dorohoi. Din 2001, el a devenit membru al Consiliului Naţional al PSD, în 2008 a devenit secretar executiv PSD, după care secretar general al partidului, iar la Congresul PSD din noiembrie a fost ales vicepreşedinte al partidului.

Din 1998 şi până în 2001, Dolineaschi a fost consilier la biroul parlamentar în Dorohoi, între 2001 şi 2005 a fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, în perioada 2004-2008 a fost consilier judeţean în CJ Botoşani, iar din 2008 este deputat.

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi este acuzat de DNA că l-a sprijinit pe preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, să intervină la conducerea ANAF pentru numirea celor propuşi de acesta din urmă în funcţii la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Dolineaschi este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

"Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 - martie 2014, a intervenit pe lângă aceleaşi persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere sau de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

Şi în cadrul acestor intervenţii, Govor ar fi fost sprijinit de Dolineaschi.

"Ajutorul dat de suspectul Dolineaschi Andrei a constat în: solicitarea şi obţinerea unor documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior inculpatului Govor Mircea Vasile, transmiterea solicitărilor pe care inculpatul Govor Mircea Vasile le făcea în sensul arătat mai sus, către factorii de decizie din cadrul ANAF, punerea în legătură directă a inculpatului Govor Mircea Vasile cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc", spun procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici