Cioloş: Am discutat cu Cadariu, am cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit marţi cu ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, căruia i-a cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor din spitale.

931 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Am discutat cu Cadariu, am cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor

Cioloş: Am discutat cu Cadariu, am cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor

''M-am întâlnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu-Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, şi am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanţilor din spitale şi am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranţă sanitară pentru ca pacienţii să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparţin sistemului public de sănătate. De asemenea, ministrul Sănătăţii m-a informat asupra măsurilor luate până acum şi i-am cerut să comunice cât mai repede şi în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent , dar şi să continue cercetările şi să se asigure că viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol'', a scris şeful Executivului pe Facebook.

El a precizat că primele rezultate vor fi comunicate de către ministrul Sănătăţii miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat dacă a discutat cu ministrul Sănătăţii despre problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun. Totodată, premierul Dacian Cioloş le-a transmis miniştrilor că după Paşte va trage linie şi va analiza modul în care au decurs lucrurile de la instalarea Cabinetului şi până în prezent.

Parchetul General s-a autosesizat săptămâna trecută în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după ancheta jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.

Ministerul Sănătăţii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.

Totodată, ministrul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi la Institutul Oncologic Bucureşti, ca urmare a anchetei realizată de jurnaliştii de la euractiv.ro.

"Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor", a informat Ministerul Sănătăţii marţi.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, iar ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.

Potrivit anchetei jurnaliştilor de la euractiv.ro , "cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)".

Ministerul Sănătăţi a mai anunţat că, miercuri, în cadrul videoconferinţei cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici