Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri

Oamenii integri şi profesionişti trebuie cooptaţi în structurile administrative sau decizionale, acolo unde, în unele cazuri, nu au ajuns pentru că erau "prea integri" şi nu răspundeau la "anumite comenzi", a afirmat premierul Dacian Cioloş.

743 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri

Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Primul-ministru a făcut aceste declaraţii în discursul susţinut, joi, la seminarul Societăţii Academice Române(SAR)- "Anul decisiv pentru reforma integrităţii publice" şi în contextul în care vorbea de faptul că lupta împotriva corupţiei trebuie să înceapă cu prevenirea acesteia, dincolo de ceea ce fac instituţiile statutului după ce actul de corupţie a avut loc, de identificarea faptelor şi pedepsirea vinovaţilor.

"Cred că trebuie să ne concentrăm mult pe prevenirea corupţiei, inclusiv în administraţie, şi pentru aceasta e nevoie de obiectivitate, de transparenţă, de profesionalism şi de claritate în actul administrativ. Acestea sunt câteva din subiectele pe care vrem să le abordăm şi în cadrul legislativ procedural pe care îl pregătim", a spus premierul.

În opinia lui Dacian Cioloş, problema integrităţii este una de atitudine, dar şi de "educaţie societală" care, pe de-o parte ţine de voinţa persoanei şi pe de altă parte, de presiunea publică, presiune a societăţii care cere oameni integri şi lasă spaţiu celor care până acum nu şi-au găsit loc în structurile administrative sau decizionale "în unele cazuri, probabil tocmai că erau prea integri şi nu răspundeau la anumite comenzi".

"Ştiu din experienţă că avem oameni integri care sunt şi profesionişti, dar lor trebuie să le facem spaţiu pentru a se putea manifesta şi să le acordăm încredere nu doar formal, pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcţioneze bine pentru toţi atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri şi profesionişti", le-a spus premierul celor prezenţi.

Totodată, Cioloş a subliniat faptul că integritatea nu este suficientă, ci ea trebuie dublată de profesionalism în actul adminsitrativ.

"Putem avea şi cazuri când mergem doar pe integritate şi dacă oamenii nu performează acolo unde sunt puşi, pe urmă dăm vina pe faptul că <<Uite, aţi vrut oameni integri şi, uite, oamenii voştri integri nu reuşesc să performeze, deci lăsaţi-ne pe noi că noi ştim cum funcţionează lucruri>>. Deci, integritate şi profesionalism", a conchis prim-ministrul.

Neclaritatea legislaţiei lasă loc la interpretări care pot duce la pedepsirea unui om integru după ce acesta a luat o decizie cu bună credinţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, el subliniind şi necesitatea clarificării procedurilor astfel încât cei care iau decizii să şi le poată asuma.

"Atâta timp cât procedurile nu sunt clare, cât legile sunt interpretabile, un om considerat integru poate să le interpreteze într-un anumit fel şi altul de lângă să le interpreteze în alt fel şi poate chiar cel integru să fie pedepsit pentru că le-a interpretat în felul în care a făcut-o", a spus Cioloş.

"Ne gândim cum să facem pentru ca în administraţia din România, fără să birocratizăm în intern prea mult procesul decizional administrativ să avem proceduri cât mai clare pentru ca oamenii, potrivit unor funcţii de conducere pe care le au trebuie să-şi asume anumite decizii şi să o poate face într-un mod foarte clar şi conştient", a precizat el.

Prim-ministrul a dat şi un exemplu în acest sens, evocând experienţa avută cu un expert european care a făcut o analiză a unei agenţii de plăţi din România.

"El a constatat că pe paşaportul de semnături, la noi, sunt vreo şase sau şapte care semnează, dar a constatat discutând cu ei că practic la urmă nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate tocmai pentru că au semnat foarte mulţi. Pe când într-o administraţie performantă ai una, maximum două semnături-cel care redactează documentul sau decizia şi cel care şi-o asumă ca responsabil-şi decizia e asumată conform unei legislaţii clare, conform unor proceduri administrative foarte clare ", a detaliat prim-ministrul.

Dacian Cioloş a mai subliniat necesitatea creşterii încrederii în administraţie, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea oamenilor profesionişti şi integri care sunt chemaţi să lucreze în acest domeniu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici