CNMT: Victor Ponta a adus insulte fără precedent premierului Ungariei

Prezidiul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) consideră că premierul Victor Ponta a adus ”insulte fără precedent” premierului Ungariei şi l-a calomniat, provocând ”tensiuni inutile”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3929 afișări
Imaginea articolului CNMT: Victor Ponta a adus insulte fără precedent premierului Ungariei

Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit unei rezoluţii adoptate de Prezidiul CNMT şi transmise, duminică, premierul Victor Ponta a erodat şi mai mult autoritatea sa de prim-ministru, care a fost oricum subminată de acuzaţiile de corupţie.

”În ceea ce priveşte criza generată de migranţi, politicienii vest-europeni au lansat mai multe atacuri nefondate la adresa premierului Ungariei, Orbán Viktor. (...) Premierul României, Victor Ponta, i-a adus insulte fără precedent premierului Ungariei. În loc să contribuie în mod semnificativ la rezolvarea unei situaţii de criză care pune în pericol întregul continent, Ponta calomniază primul-ministru al Ungariei, care a acţionat în temeiul prevederilor dreptului internaţional. Astfel, premierul Victor Ponta a erodat şi mai mult autoritatea sa de prim-ministru, care a fost oricum subminată de acuzaţiile de corupţie. El a provocat tensiuni inutile într-un moment în care s-ar fi putut gândi la soarta propriei naţiuni şi s-ar fi putut concentra asupra prevenirii impactului negativ pe care anumite sentimente generate de valul de migraţie actual l-ar putea avea asupra milioanelor de cetăţeni români emigraţi în Europa”, se arată în rezoluţie.

Reprezentanţii CNMT susţinu că, prin "populismul său ieftin", Victor Ponta doreşte să distragă atenţia populaţiei nemulţumite de la problemele politicii interne, de la sistemul de sănătate aflat în ruine sau de la haosul care domneşte în sistemul de educaţie, precum şi de la propriul său caz de corupţie.

”În acest sens, atragem atenţia asupra faptului că anumite acţiuni întreprinse de premier sunt cercetate de către DNA, în plus, el a şi fost chemat în judecată de această instituţie. Cetăţenii României se aşteaptă la o altfel de atitudine din partea prim-ministrului ţării. Prin urmare, cerem premierului Victor Ponta să demisioneze fără întârziere din funcţia sa”, se mai arată în rezoluţie.

Liderii CNMT asigură Guvernul Ungariei de sprijinul lor, subliniind că nu numai trecutul este comun, ci şi viitorul.

”Îi îndemnăm, totodată, şi pe partenerii noştri români să procedeze la fel, deoarece spiritul european şi cultura europeană se află în pericol ‒ protejarea acestora fiind interesul nostru comun, al românilor şi al maghiarilor. Să acţionăm, deci, în acest sens şi spirit. Salutăm măsurile întreprinse de Guvernul Ungariei şi dorim să accentuăm pe această cale că şi în aceste zile de cumpănă patria-mamă poate conta pe sprijinul şi solidaritatea maghiarilor din Transilvania”, se menţionează în rezoluţia Prezidului CNMT.

Reprezentanţii CNMT consideră că primirea migranţilor reprezintă doar un tratament simptomatic şi că trebuie înlăturate cauzele problemei.

”Migranţii trebuie ajutaţi, însă numai într-o măsură care nu pune în pericol populaţia autohtonă a Europei şi civilizaţia europeană construită pe sistemul de valori al creştinismului. Dacă liderii politici din Europa de Vest se vor limita doar la primirea migranţilor fără a adopta măsuri de integrare ale acestora, pe termen scurt, ne putem aştepta la declanşarea anarhiei sau chiar şi a unui război civil”, au conchis aceştia.

Victor Ponta a reacţionat pe Facebook la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, "pentru o distanţă rezonabilă", apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

"Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari - dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!", scria premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta spunea că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici