Comisia de sănătate a Senatului dezbate, marţi, proiectul Legii vaccinării, iniţiat de Guvern

Comisia senatorială de sănătate dezbate proiectul Legii vaccinării, un proiect care a generat nemulţumirea celor care se opun vaccinării obligatorii, pe de o parte, şi cei care sunt îngrijoraţi de amploarea epidemiei de rujeolă care a făcut până acum 34 de victime.

552 afișări
Imaginea articolului Comisia de sănătate a Senatului dezbate, marţi, proiectul Legii vaccinării, iniţiat de Guvern

Comisia de sănătate a Senatului dezbate, marţi, proiectul Legii vaccinării, iniţiat de Guvern

Proiectul de lege are Guvernul ca iniţiator, for în care a fost adoptat pe 31 iulie. Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, „Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

De asemenea, în proiect, sunt specificate şi drepturile pe care le au părinţi, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinării, dreptul de primi vaccinuri sigure şi de calitate sau chiar să primească asistenţă în cazul unei reacţiile adverse post-vaccinale indezirabile. În articolul 21 al proiectului de lege este menţionat faptul că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor”. Draftul proiectului de lege menţionează, la articolul 23, că „la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aşa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”.

La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. În cazul în care la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, părintele trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

Proiectul mai cuprinde un capitol întreg destinant sancţiunilor aplicate atât autorităţilor, cât şi medicilor de familie sau părinţilor. Astfel, părinţii care refuză să se prezinte la medicul de familie, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării, pot fi sancţionaţi avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul abaterilor. ”Ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea”, spunea Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, în zilele care au precedat adoptarea legii în Guvern.

În absenţa unei prevederi care să prevadă explicit obligativitatea vaccinării copiilor, soluţionarea controversei a fost transferată la Parlament, mai exact la Senat, prima Cameră sesizată. Într-o tabără sunt părinţi care consideră că există un risc prea mare al efectelor adverse ale vaccinurilor, în cealaltă ONG-uri şi oameni politici vor ca obligativitatea să fie menţionată expres în lege.

Neîncrederea în vaccinuri este destul de răspândită, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând, pe 9 august, că rata de refuz al vaccinării în luna iulie a fost de 12%. În ultima perioadă, au avut loc mai multe proteste ale unor părinţi care cred că vaccinarea ar trebui să fie o decizie luată de familie.

Un asemenea protest a avut loc pe 17 septembrie, în Bucureşti. "Să se respecte libertatea de alegere. De fapt, nici nu e un protest, e mai mult o dorinţă de respectare a libertăţii. Nu ştim ce pun în vaccinurile acestea, sunt doctori care au studiat şi au zis că sunt multe lucruri care nu sunt bune pentru copii. Copilul nostru nu a fost vaccinat şi nu va fi", susţinea o mamă care a participat la eveniment. "Dreptul la libertate este lezat dacă această lege va intra în vigoare şi ne întoarcem la perioada comunismului. Protestăm pentru că nu vrem să fim obligaţi să ni se administreze nişte medicamente, vaccinuri datorită unei pseudo epidemii precum gripa aviară şi gripa porcină", spunea un alt protestatar.

Pe de altă parte, partizanii vaccinării obligatorii invocă statisticile îngrijorătoare. Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până pe 15 septembrie este de 9.233, cu 129 mai multe decât cu o săptămână înainte, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit raportărilor săptămânale, numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 34. „Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 15.09.2017 este 9.233, din care 34 de decese (nouă în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, unul în judeţul Bihor, unul în judeţul Cluj, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Neamţ, unul în judeţul Satu Mare, unul în judeţul Vaslui, unul în judeţul Galaţi, unul în judeţul Mureş şi unul în Bucureşti)”, arăta sursa citată.

Epidemia de rujeolă a provocat suficientă îngrijorare încât să determine Patriarhia Română să se exprime public pe acest subiect. "Descoperirea vaccinului ca metodă de prevenţie şi tratament medical a reprezentat un pas foarte important în medicina modernă. Astfel au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieţi şi s-a îmbunătăţit semnificativ calitatea vieţii oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanţă deosebită în prevenirea unor boli şi epidemii care pot ameninţa viaţa unor segmente foarte largi de populaţie, contribuind astfel la apărarea darului sacru al vieţii umane. În acest sens, părinţii au responsabilitatea de a preveni îmbolnăvirea copiii şi de-a salva viaţa acestora în caz de boală, vaccinarea copiilor având un rol important în apărarea vieţii şi a sănătăţii acestora", transmitea Patriarhia Română pe 7 august.

Biserica atrăgea atenţia şi asupra asigurărilor şi informării de care au nevoie părinţii. "Părinţii copiilor trebuie să primească asigurări din partea autorităţilor competente şi a companiilor farmaceutice asupra faptului că vaccinurile provin din surse sigure şi că sunt stabilite responsabilităţile producătorilor şi ale autorităţilor publice pentru erorile medicale şi efectele secundare ale vaccinurilor, în cazul în care acestea apar. Este în beneficiul copiilor şi al familiilor din Romania să existe o informare precisă, detaliată şi transparentă cu privire la toate activităţile cuprinse în procesul de vaccinare. Cunoaşterea normelor de siguranţă şi de calitate care sunt respectate în fabricarea, transportarea şi administrarea vaccinurilor va convinge pe mai mulţi părinţi să ia decizia vaccinării copiilor", preciza comunicatul BOR.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL a decis să susţină vaccinarea obligatorie, în contextul în care senatorul PNL Marius Nicoară propusese, joi, un amendament la legea vaccinării care permite cetăţenilor să refuze vaccinarea profilactică sistematică. „Nu pot să îi cer unui senator care a formulat un amendament să îl retragă. Am hotărât poziţia PNL, în BPEx, aceea că noi susţine vaccinarea obligatorie”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, întrebat dacă îi va cere lui Marius Nicoară să retragă amendamentul depus. Amendamentul lui Nicoară la proiectul Legii vaccinării dădea posibilitatea refuzului vaccinării profilactice sistematică din motive care ţin de libertate de gândire sau religioasă.

Tot pentru obligativitate s-au pronunţat şi organizaţii ale societăţii civile. APADOR-CH arată, în observaţiile transmise luni Parlamentului, că obligativitatea vaccinării în cazul bolilor transmisibile nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, motiv pentru care statul trebuie să reducă cât mai multe efectele negative care pot apărea în urma refuzului de imunizare.

Asociaţia consideră că prevenirea răspândirii bolilor transmisibile trebuie să se facă în continuare prin vaccinare obligatorie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, dreptul individului de a opta dacă urmează sau nu un tratament fiind valabil numai în cazul bolilor netransmisibile, deci care nu pun în pericol sănătatea publică.

În acest context, APADOR-CH atrage atenţia că o posibilă iniţiativă de amendare a proiectului de lege, prin introducerea unei prevederi prin care se consacră dreptul de a refuza vaccinarea obligatorie pe motiv de conştiinţă/convingeri religioase, nu face decât să anuleze caracterul obligatoriu al oricărei vaccinări. „Dacă se vor adopta amendamente de acest gen se va ajunge într-o situaţie şi mai instabilă din punct de vedere al sănătăţii publice decât ne aflăm în prezent, când proiectul de lege nu a fost încă adoptat şi funcţionează vechea reglementare. Articolele 8 şi 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, invocate de persoanele care refuză vaccinarea, nu consacră drepturi absolute ale omului, respectiv la viaţă privată şi la libertate de gândire, ci au limitări. Între motivele acestor limitări se află şi protejarea sănătăţii, individuale sau publice, şi protejarea drepturilor şi libertăţilor altora. Exercitarea acestor drepturi nu justifică lezarea dreptului la viaţă (dreptul de a trăi), garantat în articolul 2 din CEDO, drept ce trebuie recunoscut atât copilului a cărui vaccinare se refuză, cât şi celorlalţi copii din colectivitate, care vor intra în contact cu cel nevaccinat”, precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici