Video Componenţa Cabinetului Grindeanu, anunţată de liderii PSD şi ALDE. Guvernul va avea doi vicepremieri: Sevil Shhaideh (PSD) şi Daniel Constantin (ALDE)

Guvernul va avea 26 de miniştri şi doi vicepremieri: Sevil Shhaideh (PSD) şi ministru al Dezvoltării Regionale, precum şi Daniel Constantin (ALDE) care va gestiona şi portofoliul Mediului.

65751 afișări

UPDATE 15.10: Lista completă anunţată de liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu:

VICEPREMIER, MINISTRUL DEZVOLARII - SEVIL SHHAIDEH

VICEPREMIER, MINISTERUL MEDIULUI - DANIEL CONSTANTIN (ALDE)

MINISTRUL DELEGAT PENTRU FONDURI EUROPENE- VIRGINIA TOADER

MINISTERUL ECONOMIEI - ALEXANDRU PETRESCU

MINISTERUL AFACERIILOR EXTERNE - TEODOR MELESCANU (ALDE)

MINISTERUL APĂRĂRII - GABRIEL LEŞ

MINISTRU DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE- ANA BIRCHALL

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE - CARMEN DAN

MNISTERUL AGRICULTURII- PETRE DAEA

 

MINISTERUL CULTURII- IONUŢ VULPESCU

MINISTERUL EDUCAŢIEI- PAVEL NASTASE

MINISTERUL CERCETARII- CONSTANTIN VALECA

MINISTERUL ENERGIEI-  TOMA PETCU (ALDE)

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE- VIOREL ŞTEFAN

MINISTERUL JUSTIŢIEI- FLORIN IORDACHE

MINISTERUL PĂDURILOR- ADRIANA PETCU

MINISTERUL MUNCII- LIA OLGUTA VASILESCU

MINISTERUL COMUNICAŢIILOR- AUGUSTIN JIANU

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII- FLORIN DOREL BODOG

MINISTERUL TURISMULUI- MIRCEA DOBRE

MINISTERUL TRANSPORTURILOR- RĂZVAN ALEXANDRU CUC

MINISTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI - MARIUS DUNCA

MINISTERUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI- ANDREEA PĂSTÂRNAC

MINISTRUL DELEGAT PENTRU RELAŢIA CU PARLAMENTUL- GRATIELA GAVRILESCU (ALDE)

MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI- NICOLAE FLORIN JIANU

MINISTERUL CONSULTĂRII PUBLICE- GABRIEL PETREA

Liderii PSD şi ALDE s-au întâlnit, azi, în şedinţe separate de la ora 14:00 pentru a aproba lista cu miniştri. Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, anunţa, luni seară, că lista a fost finalizată, precizând că în Cabinetul Grindeanu vor fi patru noi ministere, iar opt portofolii vor fi deţinute de femei. Anunţul oficial privind varianta finală a componenţei noului Guvern va fi făcut după ora 15:00, când PSD şi ALDE vor prezenta membrii Cabinetului Grindeanu într-o şedinţă comună a celor două partide.

Ulterior, Sorin Grindeanu va depune, în jurul orei 16:00, structura guvernului, lista miniştrilor şi programul de guvernare la Parlament.

Miercuri vor începe audierile în comisii, urmând ca după-amiază să aibă loc dezbaterile şi votului în plen. Potrivit proiectului de program dezbătut marţi de Biroul Permanent al Senatului, miercuri, între 8.00 şi 14.00 va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisiile permanente comune.

Tot miercuri, începând cu ora 15.00 parlamentarii se vor întruni în şedinţă de plen reunit. Pe ordinea de zi a plenului reunit se află prezentarea programului de guvernare şi a listei de miniştri, dezbateri şi votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului de guvernare şi listei de miniştri.

Votul de învestitură va avea loc miercuri la ora 19:00 la Cotroceni, iar în jurul orei 20:00 va avea loc prima sedinţă a noului Guvern, a anunţat Liviu Dragnea.

Liderul PSD va participa la ceremonia depunere a jurământului de la Palatul Cotroceni.

“Merg la Palatul Cotroceni la învestirea guvernului. (…) merg să fiu prezent pentru că aşa este protocolul”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea: Lista miniştrilor, definitivată: 4 ministere revin ALDE, 8 femei în Cabinet

“Lista (miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completă. Acum am terminat discuţia cu domnul Sorin Grindeanu. (…) Colegii de la ALDE astăzi au terminat discuţiile. Mâine o să ni le transmită. Patru ministere revin ALDE. (…) Vor fi 8 femei în guvern”, a declarat Dragnea, la RTV.

Dragnea a afirmat că lista miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmează să fie prezentată, marţi, în şedinţa CEX al PSD.

Preşedintele PSD a mai spus că noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri şi Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.

“Sunt trei mari războaie care se vor duce în lume, al apei, hranei şi energiei (…)”, a motivat Dragnea decizia de a înfiinţa noi ministere.

“Guvernul Grindeanu contează sigur pe voturile PSD şi ALDE. Vom avea o discuţie cu colegii de la UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale. Celelalte partide au anunţat că nu vor susţine guvernul şi nu au rost discuţiile”, a susţinut Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că noul Guvern nu va fi format din “oameni politici de mare anvergură”.

Liviu Dragnea: OUG care creşte salariile înalţilor demnitari să fie "picată"; Am un salariu foarte mare

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a mai declarat că vrea să "pice" în Parlament OUG privind creşterea indemnizaţiilor înalţilor demnitari, afirmând că îl afectează, pentru că salariu său este "foarte mare" şi ca nu poate fi de acord diferenţa considerabilă dintre salariul minim şi cel maxim.

“Nu va fi un guvern format din oameni politici de mare anvergură, care să folosească posturile respective pentru proiecte personale, imagini personale. Acestea pot veni prin ceea ce vor face în ministere. Ei practic au o foaie de parcurs”, a mai spus Liviu Dragnea.

PSD va monitoriza săptămânal activitatea guvernului Grindeanu, afirmând că dacă “o săptămână, două, trei, anumite lucruri nu se întâmplă este un semnal de alarmă”.

„Nu ne permitem să lăsăm un domeniu să lâncezească. (…) Nu vreau să par dur, dar nu se merge pe prietenii. (…) acolo nu mai sunt prieten şi cine nu reuşeşte să ţină ritmul nu poate rămâne”, a răspuns Dragnea, întrebat ce va face cu ministrii care nu îşi fac treaba.

Cât priveşte relaţia premierului cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a afirmat că aceasta este reglementată de Constituţie.

„Totuşi, nu cred că se pot face întâlniri săptămânale cu preşedintele. Domnul Grindeanu trebuie să stea mai mult la guvern”, a precizat Dragnea, întrebat dacă se vor menţine întâlnirile săptămânale dintre preşedinte şi premier.

"(…) Eu o să susţin ca acea ordonanţă să fie picată în Parlament. Mă afectează inclusiv pe mine. Eu acum ca preşedinte al Camerei Deputaţilor am un salariu… nici nu ştiu cât am, foarte mare, nu ştiu 100 şi ceva de milioane de lei. Habar nu am! Nu este corect şi asta nu este populism. Sunt oameni care au salarii foarte mici pentru care muncim să facem un sistem şi să creăm creştere economică ca să aibă acces la venituri mai mari", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că salariile înalţiilor demnitari vor fi cuprinse în legea salarizării unitare.

"Nu pot să fiu de acord ca un grup de oameni, 40-50 de oameni să avem aceste salarii mari şi vom vedea ce vom face cu ei cum refacem legea. Eu vreau să picăm această OUG şi în legea salarizării unitare pe care o vom face să fie cuprinse şi aceste salarii. Le-am spus colegilor mei că vreau să pice acastă OUG şi să revenim la salariile pe care le avem", a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă indemnizaţia preşedintelui Klaus Iohannis o să scadă, Liviu Dragnea a răspuns că nu ştie, însă, a susţinut că nu crede că preşedintele se va opune principiului pe care l-a enunţat.

Preşedintele PSD a mai promis şi că nicio lege nu va mai avea norme de aplicare.

Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii au fost majorate începând cu luna august a anului 2015, în baza unei ordonanţe de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, OUG fiind asumată iniţial de premierul interimar de la acea vreme, Gabriel Oprea.

"Nicio lege nu va mai avea norme de aplicare. Ele vor fi incluse în lege", a mai spus Liviu Dragnea.

 

Miercuri vor începe audierile în comisii, urmând ca după-amiază să aibă loc dezbaterile şi votului în plen, a susţinut Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici