Congres ALDE 21-22 aprilie. Tăriceanu, singurul candidat anunţat la conducerea ALDE. Daniel Constantin, copreşedinte al partidului, rămas fără sprijin politic de curând, ABSENT de la eveniment

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că va candida la funcţia de preşedinte ALDE, afirmând că toţi cei care vor vrea să candideze vor avea posibilitatea să se prezinte la Congresul la care va fi votată conducerea partidului, for în care vor fi adoptate şi patru rezoluţii. Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, vineri, că nu va participa la Congresul ALDE, “convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om”, afirmând că are faţă de cei care l-au sprijinit datoria de a continua proiectul început în calitate de preşedinte al PC.

648 afișări
Imaginea articolului Congres ALDE 21-22 aprilie. Tăriceanu, singurul candidat anunţat la conducerea ALDE. Daniel Constantin, copreşedinte al partidului, rămas fără sprijin politic de curând, ABSENT de la eveniment

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin: Nu voi participa la un congres convocat în mod nestatutar (Imagine: Constantin Alexandru Mihaescu/ Mediafax Foto)

"Voi candida la funcţia de preşedinte ALDE. (…) Am stabilit să existe două moduri de prezentare a candidaturilor. Aceste candidaturi se vor trimite pe mail, CV-ul profesional şi politic şi vor fi urcate pe site-ul ALDE Bucureşti. Toţi cei care sunt candidaţi şi vor să se prezinte vor avea posibilitatea să o facă mâine (sâmbătă-n.r.) în timpul Congresului, la tribună”, a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE va alege sâmbătă conducerea formaţiunii– un preşedinte şi 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, dintre care 17 sunt vicepreşedinţi, iar 16 membri, cărora li se alătură 12 membri supleanţi, a spus Tăriceanu.

“Alegerea se va face în mod liber, nu există listă. Se depun candidaturile şi în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi stabiliţi cei care devin membri în Biroull Politic Executiv. Primii 17 vor deţine funcţia de vicepreşedinte şi următorii 16 funcţia de membru”, a spus Tăriceanu.

ALDE va adopta şi mai multe modificări la statut.

“Modificările la statut prevăd mai multe nivele de structuri de conducere şi anume Forul suprem în orice partid e Congresul, sub Congres este Delegaţia Permanentă, sub Delegaţia permanentă este Biroul Politic Central , sub Biroul Politic Central este Biroul Politic Executiv de care v-am vorbit înainte şi apoi este preşedintele. Sigur că structurile executive într-un partid sunt alcătuite în principal din preşedinte şi Biroul Politic Executiv. Aşa va fi la ALDE, urmând să utilizăm pentru anumite atribuţii şi celelalte structuri pe care le-am definit Biroul Politic Central şi Delegaţia permanetă (...)”, a spus Tăriceanu.

Partidul va adoptat şi patru rezoluţii pe teme politice.

“Prima este legată de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi funcţionarea statului de drept. A doua este referitoare la rolul României în Europa şi rolul pe care România trebuie să îl joace în perspectiva evoluţiei UE, a proiectului European. A treia rezoluţie este referitoare la situaţia pe care aş spune-o de supra-reglementare care funcţionează în România unde avem un număr imens de legi, hotărâri de guvern, ordonanţe care se suprapun şi care fac ca justiţia să fie greu accesibilă cetăţenilor obişnuiţi şi a patra rezoluţie va fi una pe teme exclusiv economice şi sociale”, a precizat Tăriceanu.

Tăriceanu, despre Daniel Constantin: Nu mă interesează; Altă întrebare

Co-preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, vineri, să comenteze acuzaţiile aduse de copreşedintele ALDE Daniel Constantin şi contestaţia depusă de acesta în instanţă, afimând că liderul fostului PC va rămâne “simplu membru” şi cerându-le jurnaliştilor să adreseze “altă întrebare”.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu comentează în niciun fel absenţa copreşedintelui Daniel Constantin de la Congres şi că nu îl interesează faptul că acesta a contestat organizarea acestuia pe motiv că a fost convocat nestatutar.

Întrebat cum comentează absenţa lui Constantin şi dacă acesta va fi exclus din partid, Tăriceanu a răspuns: "În niciun fel. (...) Nu avem ce să discutăm. (...) La Congres nu se adoptă decizii referitoare la excluderea membrilor. Nu mă interesează deloc acest subiect", afirmând că Daniel Constantin va rămâne “simplu membru”.

Întrebat dacă modificările care vor fi adoptate de Congres vor putea fi înregistrate la Tribunal, în contextul în care instanţa se va pronunţa 18 mai asupra contestaţia depusă de Daniel Constantin, Tăriceanu a afirmat că “u instanţa decide alegerile dintr-un partid”.

”Statutul partidului şi modul de funcţionare sunt reglementate pe baza legii partidelor politice aşa cum a fost şi până acum. Partidul este înregistrat, în bună ordine, congresul actual nu decide asupra creării unui partid nou. Am hotărât o serie de modificări la statut pe care congresul le va adopta sau nu şi în funcţie de aceste modificări se vor desfăşura alegerile pnetru funcţiile de conducere aşa cum se întâmplă la orice partid”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut jurnaliştilor să adreseze “altă întrebare”.

”Vă rog, haideţi să… Nu vă imaginaţi că alegerile într-un partid sunt decise de instanţă. Alegerile în partid sunt decise de delegaţii la congres. Da? Gata, altă întrebare”, a spus liderul ALDE.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul unei eventuale decizii nefavorabile din partea instanţei, Călin Popescu Tăriceanu a replicat: ”Alte întrebări”.

”Noi avem un congres politic. Orice congres politic al unui partid se referă la lucrurile importante care sunt cele politice. În cazul în care există modificări statutare, tot congresul le adoptă şi aşa am procedat şi noi. Dacă aveţi alte întrebări. Altceva nu mai comentez”, a spus acesta.

Solicitarea a fost reluată de liderul ALDE, în contextul în care a fost întrebat dacă are acces la conturile partidului.

”Dacă aveţi alte întrebări, vă rog foarte mult”, a spus Tăriceanu.

Daniel Constantin, copreşedinte al partidului, rămas fără sprijin politic de curând, ABSENT de la eveniment

“Astăzi, ceea ce ar fi trebuit să fie o zi în care ALDE să iasă întărit, a fost transformată într-o zi în care abuzul primează în faţa democraţiei interne. Nu voi participa la un congres convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om”, a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin, pe Facebook.

Daniel Constantin afirmă că toată viaţa sa politică a făcut parte dintr-un singur partid, spre deosebire de “câţiva colegi care spun că ei sunt ALDE”.

Constantin susţine că îi preţuieşte în mod special pe colegii din PC.

“Dar în mod special, am preţuire pentru colegii din Partidul Conservator, pe care l-am reprezentat timp de 7 ani în calitate de preşedinte. Am preluat conducerea PC în 2010, când partidul avea numai 4 parlamentari, iar în 2012 am ajuns să avem 21 de reprezentanţi în parlament. Din aceşti 7 ani, Partidul Conservator a fost reprezentat în actul de guvernare timp de aproape 4 ani, prin oameni competenţi, valoroşi, care au demonstrat profesionalism în exercitarea funcţiilor publice”, spune Daniel Constantin, afirmând că se bucură că a pus “umărul la construcţia celui mai important proiect politic de după 1989, Uniunea Social Liberală”.

Constantin afirmă că are faţă de cei care l-au sprijinit datoria de a continua proiectul început în calitate de preşedinte PC.

“Partidul Conservator, sub coordonarea mea şi a echipei de conducere a dovedit că a fost un partener de încredere în construcţiile politice din care a făcut parte, în cea mai mare parte a timpului alături de PSD. Sunt onorat să constat că după aceşti ani, am în continuare alături de mine o echipă puternică, închegată, pregatită să lupte pentru principii democratice. Lor le datorez respect şi faţă de ei am în continuare obligaţia de a continua planul politic pe care l-am început când am fost ales preşedinte al Partidului Conservator”, a mai spus Daniel Constantin.

Vineri, 21 aprilie, are loc Congresul extraordinar al ALDE, iar pe 22 aprilie, cel ordinar, la Palatul Parlamentului, potrivit deciziei luate de delegaţia permanentă a formaţiunii pe 19 martie 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici