Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a votat hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal

Delegaţii la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au votat, sâmbătă seară, la Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).

304 afișări

Hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal a fost votată de 222 de delegaţi din cei 230 prezenţi, iar opt s-au abţinut de la vot.

Potrivit hotărârii, acest partid se înfiinţează pentru reprezentarea intereselor politice ale comunităţii maghiare din Ardeal.

PPMA "se va construi pe fundamentul sistemului de valori al CNMT", trebuie să fie un partid în care fiecare maghiar trebuie să îşi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreo organizaţie maghiară.

Membrii fondatori ai PPMA vor fi propuşi de prezidiul CNMT şi vor avea sarcina de a înregistra juridic partidul.

"Conducerea CNMT este împuternicită să negocieze cu organizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal ca într-adevăr partidul să poată fi o instituţie a dialogului, consensului şi acţiunii comune în vederea obţinerii diferitelor forme de autonomie. Totodată, prezidiul CNMT este împuternicit ca, până la înregistrarea PPMA, să iniţieze negocieri cu implicarea societăţii civile şi a bisericilor tradiţionale privind posibilitatea formării unor colaborări electorale de viitor destinate asigurării reprezentării maghiarilor în Parlament şi în autorităţile locale", se arată în hotărârea de înfiinţare a PPMA.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX de ce era nevoie de înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor, preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, a declarat că, în pofida eforturilor pe care Consiliul le-a depus în vederea ajungerii la un numitor comun cu UDMR şi PCM pentru obţinerea autonomiei, acest lucru nu s-a reuşit.

"Noi credem că aceste două partide care există nu îşi fac datoria, nu reprezintă interesele comunităţii maghiare, privind dezideratul nostru strategic, privind obţinerea autonomiilor comunitare. UDMR este interesată de o politică dâmboviţeană, colaborează cu toate partidele care sunt la guvernare, dar nu pentru a crea cadrul juridic al drepturilor comunităţii maghiare privind autonomiile comunitare. PCM nu a reuşit să depăşească acea fază după naştere, şi nici nu dă semne că s-ar revigora, are o conducere care nu este interesată în dezvoltarea partidului şi cu toate străduinţele noastre de până acum nu am reuşit să ajungem la un numitor comun nici cu UDMR, nici cu PCM, pentru obţinerea acestor interese strategice", a spus Toro.

Toro a afirmat că CNMT a optat pentru formula de partid popular pentru că este cel mai aproape de năzuinţele şi de setul de valori ale comunităţii maghiare din Transilvania.

La Adunarea generală anuală a CNMT au participat 230 de reprezentanţi ai acestuia din ţară, pe ordinea de zi figurând darea de seamă, prezentarea unor proiecte de viitor, alegerea conducerii CNMT pentru anul viitor, precum şi dezbaterea asupra oportunităţii înfiinţării unui nou partid.

Manifestarea a fost prezidată de europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, de preşedinele regional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos, de preşedintele regional pentru Transilvania centrală, Gergely Balazs din Cluj, de preşedintele regional Partium, Orban Mihaly din Oradea, şi de vicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt.

La Adunarea generală a CNMT a participat, din partea Guvernului de la Budapesta, locţiitorul secretarului de stat pe probleme de politici naţionale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

Anterior votării hotărârii, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, susţinea că maghiarii au nevoie de un nou partid, care să fie "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie", adăugând că UDMR ar trebui "să se hotărească dacă îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor".

Tokes Laszlo declara că intenţionează să înfiinţeze un nou partid.

Potrivit acestuia, noul partid ar relansa politica naţională a maghiarilor, ar fi purtătorul de cuvânt al autonomiei, şi continuatorul schimbării de regim începute în 1989.

Tokes preciza că este nevoie de o schimbare în politica naţională maghiară, dar cu alte mijloace decât cele folosite de UDMR.

"Cu mijloace învechite nu putem face nimic. Nici UDMR nu se poate îmbunătăţi şi nici greşelile celuilalt partid aflat la conducerea României nu se pot repara prea uşor. Avem nevoie de un nou partid", spunea Tokes.

Tokes afirma că UDMR a rămas la "nivelul politicii Gyurcsany" şi că ar trebui să decidă dacă "îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor".

Tokes preciza că momentul acutal este cel mai oportun schimbării de regim, având în vedere şi situaţia din Ungaria, unde partidul de guvernământ, care beneficiază de un sprijin de două treimi din partea Parlamentului, a aprobat legea privind obţinerea simplificată a cetăţeniei de către maghiarii de peste hotare şi "astfel nu mai ţinteşte revizuirea graniţelor, ci unificarea transfrontalieră a naţiunii".

În finalul discursului său, Tokes a făcut un apel la toţi maghiarii să se întărească prin căutarea şi oferirea de sprijin reciproc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici