Constantin Niţă, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei

Candidatul pentru funcţia de ministru al Economiei, Constantin Niţă, a fost avizat favorabil, marţi, cu 28 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, de comisiile parlamentare de industrii şi economice.

254 afișări
Imaginea articolului Constantin Niţă, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei

Constantin Nita (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Voturile împotrivă au aparţinut PDL şi unor parlamentari PNL.

Constantin Niţă a răspuns întrebărilor parlamentarilor legate de strategia pentru Oltchim, Roşia Montană, minerit şi industria de apărare.

El a spus că, în privinţa Roşia Montană, consideră că această problemă trebuie abordată politic şi toate partidele trebuie să-şi expime un punct de vedere.

"Din punctul meu de vedere, toate resursele trebuie puse în slujba cetăţenilor. Sunt de acord cu tot ce produce profit în România şi poate să aducă un câştig ţării", a adăugat Niţă.

În legătură cu Legea minelor, el a spus că unele mine trebuie să fie puse în funcţiune, dacă mai este posibil lucrul acesta, indiferent dacă se face prin capital privat.

"Poziţia mea este să exploatăm resursele de care dispunem", a spus Niţă, arătând că modul în care se face acest lucru va fi gândit în Legea minelor sau în alt proiect.

"Minele trebuie modernizate. În Valea Jiului nu s-a modernizat o mină din 1982. Trebuie să facem introducerea retehnologiei în industria minieră", a adăugat Niţă.

El a mai spus că trebuie găsită o soluţie pentru scăderea preţulului energiei, arătând că produsele europene ar putea fi necompetitive în relaţia cu China şi Rusia.

"Dacă în SUA preţul la mia de metri cubi de gaz este de 113 dolari, la noi este undeva la 400, o medie. Deci, niciodată industria europeană nu va putea să ţină pasul cu cea din SUA şi China. Aici este o problemă, la fel şi la energie. Preţul l-am tot upgradat fie cu certificate verzi, fie cu taxe de cogenerare, fie cu accize, fie cu TVA. Toate lucrurile acestea se duc în preţul produselor. Ceea ce am făcut noi cu certificatele verzi, cu amânare, nu a fost un moft, a fost o necesitate obiectivă pentru scăderea preţului la energie la consumatorul casnic şi industrial. Sigur, şi pentru industrie s-a făcut o schemă de sprijin, că 85% din numărul certificatelor verzi să fie mai mic pentru a sprijini această industrie care este energofagă. Trebuie să găsim cu toţii soluţii pentru reducerea preţului la energie", le-a spus Niţă parlamentarilor.

În privinţa strategiei pentru Oltchim, Niţă a spus că doreşte privatizarea acestui combinat şi că sunt investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

"Ea (societatea Oltchim - n.r.) este în insolvenţă, este condusă de un administrator judiciar şi un administrator special care au luat cele mai bune măsuri care să poată aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut caietul de sarcini, s-a scos la licitaţie, doritorii se pot înscrie. Termenul este 28 martie. În această strategie de privatizare sigur că sunt doritori care să ia şi Arpechimul. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim. Sigur că suntem într-o discuţie cu Petrom pentru preluarea acestei entităţi. Vom vedea cum", a precizat Niţă.

El a spus că va fi o restructurare de management la Oltchim, având în vedere că sunt 21 de directori şi combinatul funcţionează la 20% din capacitate, ceea ce este inacceptabil.

Întrebat în legătură cu Departamentul de energie, Niţă a precizat că Ministerul Economiei are cele două departamente: IMM şi Turism şi Energie, care vor funcţiona autonom, dar că nimic nu se poate face fără Ministerul Economiei.

În privinţa industriei de apărare, Niţă a spus că trebuie abordată cu mai mult curaj piaţa externă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici