Corina Creţu: O treime din viitorii europarlamentari ar putea fi extremişti şi populişti

Viitorul Parlament European ar putea avea aproape o treime reprezentanţi ai unor partide extremiste şi populiste, a declarat, vineri, la Bruxelles, europarlamentarul Corina Creţu.

120 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: O treime din viitorii europarlamentari ar putea fi extremişti şi populişti

Europarlamentarul Corina Creţu (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană traversează o criză, în primul rând în ceea ce priveşte solidaritatea între statele membre, valoare care a stat şi a fost fundamentul Uniunii Europene, atunci când aceasta s-a format. Din păcate, din cauza crizei economice şi, probabil, a greutăţilor cu care se confruntă ţările bogate, opinia publică din aceste state devine tot mai reticentă în legătură cu împărţirea poverii europene, deşi ar trebui să înţeleagă că UE, doar împreună cu toate ţările, poate reuşi şi poate fi competitivă", a precizat europarlamentarul PSD.

Corina Creţu a atras atenţia asupra faptului că în ultimul timp s-a dezvoltat în foarte multe ţări un curent eurosceptic sau chiar anti-UE, precum UKIP din Marea Britanie, care a declanşat o campanie foarrte agresivă împotriva lucrătorilor români şi bulgari, sau partidul lui Marine Le Pen, care "a reuşit în doi ani ce n-a reuşit tatăl ei în 40 de ani": să aducă formaţiunea pe primul loc în sondajele de opinie.

Potrivit vicepreşedintelui Grupului S&D din Parlamentul European, "estimările sunt că viitorul PE va avea aproape o treime reprezentanţi ai acestor partide extremise, populiste, uneori şovine, rasiste".

"Cred că este foarte grav pentru Uniunea Europeană şi este datoria noastră să ne luptăm pentru demnitatea noastră ca români, cât şi pentru a da replicile necesare valului de minciuni în legătură cu restricţiile pe piaţa muncii, în legătură cu Schengen, în legătură cu toate exagerările care se fac şi se aduc în diverse ţări în legătură cu România, mai ales că este clar că ele nu au nicio bază în realitate", a spus Creţu.

În opinia sa, contracararea acestui "val de exagerări şi de minciuni" este o responsabilitate comună nu numai a europarlamentarilor, dar şi administraţiei româneşti, a Ministerului de Externe, a preşedintelui României.

"Cred că trebuie să ne ocupăm locul ca cea de-a şaptea ţară în UE care există pe hârtie dar nu totdeauna în practică. Ceea ce trebuie noi să-i convingem pe partenerii noştri este că nu există cetăţeni de rangul unu şi doi, că suntem toţi egali în drepturi şi obligaţii", a mai precizat europarlamentarul social-democrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici