Corlăţean: Asocierea Ucrainei cu UE, decizie ce trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul ucrainean, Leonid Kojara, că, în opinia sa, acordul de asociere a Ucrainei cu UE este "o decizie suverană şi trebuie respectată de toţi actorii internaţionali".

140 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Asocierea Ucrainei cu UE, decizie ce trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara şi omologul român Titus Corlăţean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere la Bucureşti cu omologul său ucrainean, Leonid Kojara, prilej cu care a reafirmat "sprijinul constant, consecvent al României pentru realizarea procesului de asociere politică şi integrare a Ucrainei cu Uniunea Europeană şi pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi".

Totodată, Corlăţean a precizat că Bucureştiul încurajează Kievul pentru menţinerea unui ritm susţinut în procesul de reforme.

"Sperăm că agenda de asociere a Ucrainei cu UE să fie îndeplinită şi în acest context sperăm că vor fi întrunite condiţiile pentru semnarea acordului de asociere dintre Ucraina şi UE la summit-ul parteneriatului estic de la Vilnius din luna noiembrie a acestui an", a subliniat ministrul de Externe.

Oficialul român a punctat faptul că actualul context nu este "tocmai uşor", întrucât există "încercări din cele mai complexe pentru Kiev, cu un potenţial impact economic chiar direct pe măsură ce se apropie summit-ul de la Vilnius", aluzie la recenta decizie a Moscovei de a sista importurile de vin moldovenesc şi de dulciuri ucrainene.

"Parteneriatul estic a fost gândit într-o logică a cooperării, a extinderii beneficiilor economice ale UE, în baza unui spaţiu de valori comune şi a statului de drept. Orice reprezentări care îl asociază unor competiţii nu pot fi decât regretabile", a mai subliniat Corlăţean.

În opinia sa, acordul de asociere a Ucrainei cu UE este "o decizie suverană şi trebuie respectată de toţi actorii internaţionali".

Şeful diplomaţiei române a reamintit faptul că UE, atât prin vocea Înaltului reprezentant Catherine Ashton, cât şi a Parlamentului European, a spus că "orice formă de presiune care ar putea fi motivată politic pentru a deturna voinţa suverană, legitimă a statelor partenere ale UE din parteneriatul estic reprezintă o formă inacceptabilă".

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a susţinut că în prezent "toate problemele legate de chestiunile vamale cu Rusia sunt rezolvate".

"Mărfurile din Ucraina trec frontiera vamală a Rusiei. Mai sunt unele chestiuni tehnice, deoarece normele vamale ale Uniunii Vamale şi acele norme vamale la care aderă Ucraina sunt puţin diferite. Sper totuşi că într-un mod constructiv, având în vedere relaţiile noastre speciale cu Rusia, vom rezolva şi aceste probleme", a spus Kojara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici