Corlăţean: Reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat la secţii de vot. N-a lipsit nimic

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că procesul de votare în diaspora a fost îngreunat de faptul că, în unele secţii de vot, precum New York şi Londra, reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat în ziua votului, fapt ce a îngreunat procedura de vot.

182 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat la secţii de vot. N-a lipsit nimic

Corlăţean: Reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat la secţii de vot. N-a lipsit nimic (Imagine: Alexandrtu Hojda/Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a declarat că, "în ciuda acuzelor", birourile secţiilor de votare din străinătate "au procesat mult mai mulţi votanţi decât în 2009".

Întrebat dacă lipsa buletinelor de vot sau a cabinelor au dus la formarea cozilor la secţii, şeful diplomaţiei a spus că "totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic". "N-au lipsit cabine de vot, n-au lipsit ştampile. Atunci când însă reprezentanţii din partea partidelor politice în birourile secţiilor de votare nu s-au prezentat în dimineaţa votului s-a redus componenţa biroului", a declarat ministrul de Externe, adăugând că o altă cauză a fost reprezentată de completarea declaraţiei pe proprie răspundere, "care a asigurat securizarea votului antifraudă, dar care a luat mai mult timp".

El a afirmat că MAE va propune, la întâlnirea de marţi cu BEC, ca această declaraţie să se descarce de pe site-ul Biroului Electoral Central sau de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, astfel încât "cetăţeanul să şi-l completeze frumos acasă, în linişte, şi vine şi doar îl semnează în faţa Biroului electoral". "Se scurtează timpul foarte mult. Dar asta ţine de o altă instituţie, niciodată nu a ţinut de MAE", a spus Corlăţean, precizând că BEC decide dacă se aplică această propunere sau nu.

Întrebat de ce nu ar fi venit reprezentanţii partidelor politice în secţiile de vot, Corlăţean a spus: "Nu am de unde să ştiu, pentru că ne-au lăsat, de exemplu, vă dau exemplul de la New York. În dimineaţa votului, oamenii de la MAE, şeful secţiei de votare cu încă doi colegi au fost acolo, cei de la partidele politice nu s-au prezentat. Şi în consecinţă, au rămas trei oameni cu trei ştampile. Dar nu este vina Ministerului de Externe faptul că partidele politice nu şi-au trimis oamenii", a declarat ministrul.

Întrebat dacă inclusiv reprezentanţii PSD nu s-au prezentat, Corlăţean a spus că nu are idee, întrucât nu s-a uitat pe componenţa birourilor din secţiile de vot. "Am dat un exemplu, ca şi la Londra, unde la o secţie, iarăşi, trei partide politice...dar asta a fost o chestiune obiectivă, am analizat-o şi ce decide BEC-ul, aia vom face", a explicat Corlăţean.

Întrebat dacă MAE va propune, marţi, BEC creşterea numărului de secţii votare, ministrul de Externe a spus: "Aia este altceva. Deci încă o dată, ceea ce decide BEC mâine, potrivit legii, aia vom pune în practică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici