Corlăţean: UE trebuie să fie pregătită pentru sancţiuni suplimentare la adresa Rusiei

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat, vineri, la CAE, că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei din estul Ucrainei, informează MAE.

227 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: UE trebuie să fie pregătită pentru sancţiuni suplimentare la adresa Rusiei

Titus Corlatean (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Miniştrii de externe ai UE au salutat, vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) eforturile de asistenţă umanitară ale ONU şi au exprimat intenţia Uniunii de a contribui la acestea.

Totodată, ei au indicat că orice livrare de asistenţă umanitară, începând cu Rusia, trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu principiile în domeniu şi numai cu consimţământul autorităţilor ucrainene.

Potrivit MAE, şefii diplomaţiilor europene au subliniat că orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina, chiar şi sub pretextul unei intervenţii umanitare, va fi tratată ca o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi au reluat solicitarea adresată Moscovei de a opri imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina.

De asemenea, miniştrii au constatat faptul că motivele aflate la baza regimului sancţionator la adresa Rusiei – legate de încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi destabilizarea Ucrainei – sunt încă valide. În acest context, Concluziile feuniunii adoptate de miniştrii de Externe fac referire la considerarea unor paşi suplimentari în domeniul măsurilor restrictive, dacă situaţia din teren o va impune.

Miniştrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei soluţii politice sustenabile la criza actuală din Ucraina. În acest sens, ei au exprimat disponibilitatea Uniunii de a găzdui la Bruxelles, în luna septembrie 2014, o reuniune ministerială cu participarea SUA, Ucrainei şi Federaţiei Ruse.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din estul Ucrainei, agravată de continuarea acordării de către Federaţia Rusă de sprijin militar separatiştilor din estul Ucrainei şi de faptul că Rusia nu îşi utilizează suficient influenţa asupra liderilor separatişti, în vederea încetării violenţelor, se arată în comunicatul MAE.

Corlăţean a semnalat necesitatea respectării prevederilor şi principiilor legislaţiei internaţionale în procesul de acordare a oricărui tip de asistenţă umanitară, proces care nu poate avea loc decât cu acordul prealabil şi explicit al Ucrainei şi, în speţă, al Crucii Roşii. Totodată, el a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei. Ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest şi constructiv, singura modalitate de soluţionare politică a actualei crize.

Ministrul Corlăţean a reiterat necesitatea unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euroatlantici, pentru procesul de stabilizare şi reformă al Ucrainei, menit să asigure parcursul european ales în mod liber de poporul ucrainean. El a arătat că procesul de reconciliere naţională trebuie să fie unul inclusiv, cu participarea tuturor minorităţilor naţionale, inclusiv a minorităţii române din Ucraina, cu luarea în considerare a convenţiilor europene relevante, precum şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici