Dăncilă, despre OUG privind completurile: O să am o discuţie săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei

Viorica Dăncilă a declarat, duminică, că a discutat cu Tudorel Toader despre OUG privind completurile de 5 judecători urmând să mai vorbească şi săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei. Premierul a precizat că speră ca, în cel mai scurt timp, Guvernul să adopte ordonanţa.

368 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, despre OUG privind completurile: O să am o discuţie săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei

Dăncilă, despre OUG privind completurile: O să am o discuţie săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei

„Am discutat cu domnul ministru (al Justiţiei - n.r.), am discutat şi vineri, în legătură cu ce putem face cu recursul compensatoriu, am discutat cu ordonanţa cu completurile de 5, urmează să am o nouă discuţie săptămâna aceasta să vedem cum. Domnul ministru are un proiect, dar trebuie să discutăm mai aprofundat. Şi cel cu completurile de 5 judecători. Am mai subliniat acest aspect. Aşa cum a zis preşedintele Juncker, în fiecare stat trebuie să respectăm statul de drept, drepturile cetăţenilor şi lupta anticorupţie. Eu cred că această ordonanţă se încadrează în primul aspect, şi anume dreptul cetăţenilor şi cred că cei care au avut un proces, în care completul nu a fost constituit legal, au dreptul la un proces corect. Şi pentru cei care au fost condamnaţi şi pentru cei care au fost achitaţi. Deci nu este un proiect care să fie dedicat cuiva. Eu sper ca în cel mai scurt timp să venim cu această ordonanţă”, a afirmat Viorica Dăncilă, duminică la Parlament.

La începutul săptămânii trecute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că încă nu i-a propus premierului Viorica Dăncilă un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de completuri nelegal constituite, dar că o va face, probabil "în termen scurt".

Pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Tudorel Toader a explicat că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că faptul că Guvernul vrea să emită OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite nu împiedică deloc lupta împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că în cazul completurilor de trei magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici