Dăncilă i-a promis lui Timmermans un răspuns privind Ordonanţa legată de recursul în anulare, până la finalul săptămânii: I-am spus că vreau să dau OUG, că e un act de dreptate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi la un post TV, că i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că vrea să dea ordonanţa de urgenţă pe completurile de 5 şi că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie şi graţiere.

1288 afișări
Imaginea articolului Dăncilă i-a promis lui Timmermans un răspuns privind Ordonanţa legată de recursul în anulare, până la finalul săptămânii: I-am spus că vreau să dau OUG, că e un act de dreptate

Dăncilă i-a promis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, un răspuns privind OUG recursul în anulare, până la finalul săptămânii

„Am vorbit şi de ordonanţa de urgenţă şi i-am zis că vreau să dau această ordonanţă, că e un act de dreptate pentru toţi cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie şi graţiere, însă i-am explicat prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie şi graţiere şi că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ţinem legătura referitor la paşii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Şeful Executivului a adăugat că a discutat cu Timmermans şi despre implementarea în legislaţia naţională a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi a celei care vizează confiscarea extinsă a averilor.

„Am vorbit despre cele două directive pe care vrem să le armonizăm. Este vorba de directiva privind prezumţia de nevonovăţie şi cealaltă directivă referitoare la confiscarea extinsă şi cred că toate aceste lucruri au arătat de fapt că modul de lucru al Guvernului s-a schimbat, lucru de altfel apreciat, că ne dorim dialogul, dar asta nu înseamnă că nu vom lupta pentru lucrurile în care credem. Iar eu sunt ferm hotărâtă să lupt pentru lucrurile în care cred românii, care sunt bune pentru România şi care efectiv îi fac un act de dreptate”, a explicat premierul.

Întrebată dacă OUG privind completurile de 5 va ajunge la Comisie Europeană când va fi gata, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni din partea Executivului, Dăncilă a spus că poate suspiciunile vor mai există, însă trebuie ca Executivul să informeze asupra deciziilor pe care le ia.

„Eu cred că poate suspiciunile mai pot exista. Nu pot să ştiu dacă mai sunt sau nu mai sunt suspiciuni. Dar în acelaşi timp cred că trebuie să ne schimbăm modul de calcul şi modul de a proceda, mai bine spus, şi să informăm despre deciziile pe care le luăm, să nu luăm aceste decizii care să creeze surprindere sau suspiciuni. Deci eu am specificat faptul că sunt hotărâtă să iau această decizie. I-am spus în ce constă, că se va ridica pe site ordonanţa respectivă”, a conchis Viorica Dăncilă.

Nu în ultimul rând, premierul i-a mai transmis oficialului european că doreşte ca MCV să fie ridicat, deoarece este o dublă măsură, una nedreaptă.

Precizările premierul vin după ce purtătorul de cuvânt al CE, Christian Wigand a anunţat că Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că va răspunde, până la finalul acestei săptămânii scrisorii sale în care îşi exprima îngrijorări faţă de o OUG privind recursul în anulare.

„1) Prim-vicepreşedintele şi premierul Dăncilă au avut o discuţie constructivă şi sinceră. Prim-vicepreşedintele a reiterat îngrijorările şi recomandările Comisiei cu privire la România. 2) Atât premierul şi prim-vicepreşedintele au fost de acord să reînceapă un dialog referitor la implementarea recomandărilor din MCV. 3) Comisia aşteaptă răspunsul la scrisoarea trimisă de prim-vicepreşedinte pe 24 ianuarie. Premierul a promis că acest răspuns va fi transmis până la sfârşitul acestei săptămâni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Totodată, Guvernul a anunţat, într-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă a avut discuţii, joi la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, în care şeful Executivului „a dat asigurări că Guvernul României va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei, însă, în egală măsură, va acţiona pentru ca cetăţenii români să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul faţă de valorile comune, faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, faţă de statul de drept”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanţă de urgenţă care să introducă recursul în anulare. El şi-a exprimat îngrijorarea şi a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană urmăreşte ”îndeaproape” discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind apelurile extraordinare pentru cauze penale în urma celor hotărâri recente ale Curţii Constituţionale.

Prim-ministrul român a avut o întrevedere, joi la Bruxelles, şi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk care i-a transmis Vioricăi Dăncilă că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici