Departamentul pentru Energie: Băsescu nu a luat în calcul date esenţiale atunci când a sesizat CC

Departamentul pentru Energie susţine că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, şi arată că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

283 afișări
Imaginea articolului Departamentul pentru Energie: Băsescu nu a luat în calcul date esenţiale atunci când a sesizat CC

Departamentul pentru Energie: Băsescu nu a luat în calcul date esenţiale atunci când a sesizat CC (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Departamentul pentru Energie reiterează faptul că au fost respectate toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană", potrivit unui comunicat al instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, cu privire la ordonanţa de urgenţă (OUG) 57 din 2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, arătând că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Ordonanţa de urgenţă prevede că producătorii de energie regenerabilă vor primi panâ în 2017 doar o parte din certificatele verzi, restul urmând să fie acordate eşalonat din 2018. Companiile din domeniu susţin că aceste reglementări vor duce la retragerea unor investiţii de peste 3 miliarde de euro în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile în România.

Băsescu a solicitat, în 10 ianuarie, reexaminarea legii pentru aprobarea acelei ordonanţe de urgenţă, iar cererea de reexaminare a fost respinsă, atât de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cât şi de Camera Deputaţilor, care, în calitate de Cameră decizională, a adoptat legea în forma iniţială, în data de 11 februarie 2014, iar, în data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.

Ordonanţa de urgenţă a fost emisă de Guvern în iunie 2013 şi a intrat în vigoate în 1 iulie anul trecut.

Certificatele verzi reprezintă ajutorul acordat de stat producţiei de energie din surse regenerabile şi sunt plătite prin facturi de toţi consumatorii de energie din România.

Departamentul pentru Energie consideră că solicitarea preşedintelui către Curtea Constituţională a fost făcută "fără a lua în considerare date esenţiale ale procesului de comunicare cu Comisia Europeană".

De asemenea, Departamentul pentru Energie spune că în 21 februarie a transmis la Consiliul Concurenţei şi la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei, spre consultare şi completare, documentaţia aferentă pentru îndeplinirea procedurii de notificare a modificărilor şi completărilor la schema de sprijin prin certificate verzi.

Documentaţia trimisă pentru consultare pe 21 februarie 2014 în vederea notificării finale cuprinde versiunea consolidată a măsurilor prevăzute de Legea 134/2012, de Ordonanţa de Urgenţă 57/2013 şi de Legea de aprobare a OUG 57/2013 nepromulgată.

"Comisia Europeană a fost în mod constant informată asupra modificărilor propuse de OUG 57 din 2013 şi de Legea de aprobare a OUG57, prin intermediul Consiliului Concurenţei, instituţia de contact în relaţia cu CE pe problematica ajutorului de stat", se arată în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici