Doar 24% dintre români cred că parlamentarii aleşi uninominal ne reprezintă mai bine

Majoritatea românilor consideră că parlamentarii aleşi prin vot uninominal îi reprezintă mai rău faţă de cei aleşi, înainte, prin votul pe listă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CCSB, în perioada 18-21 noiembrie, la comanda Asociaţiei "Pro Democraţia", dat publicităţii marţi.

36 afișări
Imaginea articolului Doar 24% dintre români cred că parlamentarii aleşi uninominal ne reprezintă mai bine

Doar 24% dintre români cred că parlamentarii aleşi uninominal ne reprezintă mai bine (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În acest sens, 59 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că parlamentarii aleşi uninominal îi reprezintă mai rău decât cei aleşi pe liste de partid, doar 24 la sută dintre repondenţi considerând că în urma votului uninominal sunt reprezentaţi mai bine.

Dintre cei intervievaţi, 31 la sută au apreciat că sunt reprezentaţi "mult mai rău", iar 28 la sută "ceva mai rău".

Dintre repondenţii care au afirmat că sunt reprezentaţi mai bine, 21 la sută au apreciat că sunt reprezentaţi "ceva mai bine" şi doar trei la sută "mult mai bine", 17 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că nu ştiu sau nu doresc să răspundă la acestă întrebare.

Potrivit sondajului, cei mai mulţi dintre repondenţi, respectiv 38 la sută, au declarat că ar opta pentru un sistem de vot pe listă, 30 la sută şi-au declarat opţiunea pentru un sistem de vot mixt, care combină colegiul uninominal cu reprezentarea proporţională, iar 20 la sută dintre cei chestionaţi au afirmat că doresc să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament în cadrul unui sistem de vot pe colegiu uninominal.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de populaţie adultă neinstituţionalizată, reprezentativ la nivel naţional, alcătuit din 1.017 persoane, are o marjă de eroare de plus minus 3,1 la sută, şi a fost făcut public în cadrul dezbaterii privind modificarea cadrului legislativ in vederea unificării practicilor electorale la nivelul tuturor tipurilor de alegeri, organizată, la Parlament, de Asociatia "Pro Democratia" (APD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici