Doru Costea, avizat de comisiile de politică externă pentru funcţia de ambasador în China

Comisiile de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, miercuri, propunerea ca Doru Costea, în prezent secretar de stat în MAE, să ocupe funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Populară Chineză.

569 afișări
Imaginea articolului Doru Costea, avizat de comisiile de politică externă pentru funcţia de ambasador în China

Doru Costea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Costea a primit avizul favorabil de la 20 dintre membrii comisiilor, în timp ce unul dintre voturi a fost declarat de preşedintele comisiei din Senat, Titus Corlăţean, "împotrivă sau abţinere".

Actualul secretar de stat în MAE a afirmat că, din punct de vedere comercial, istoria relaţiilor dintre România şi China "este mai puţin încurajantă", aşa că unul dintre obiectivele principale pe care şi le propune ca ambasador este: "exporturi către China, şi nu importuri din China".

Costea a spus că doreşte ca, în mandatul lui, Ambasada României din China să ajute cât de mult posibil firmele româneşti, prin informări curente asupra posibilităţilor de afaceri.

Diplomatul a subliniat şi importanţa menţinerii şi diversificării dialogului politic la nivel înalt, menţionând că în China vor avea loc alegeri la sfârşitul lui 2012, care l-ar putea propulsa în funcţia de preşedinte pe actualul vicepreşedinte al Republicii Populare Chineze.

"Până acum am vorbit prea mult şi am făcut prea puţin", a spus Costea despre relaţiile bilaterale româno-chineze, adăugând că România trebuie "să joace global" în relaţia cu China.

Doru Costea este secretar de stat pentru afaceri globale în MAE din ianuarie 2009. El a mai fost ambasador în Emiratul Kuwait şi Sultanatul Oman (1991-1995) şi în Egipt (1997-2001). De asemenea, în 2003 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia. Între 19 iunie 2007 şi 18 iunie 2008 a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Drepturilor Omului - organism specializat în această materie, înfiinţat în cadrul ONU în 2006.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, preşedintele semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 3 februarie, decretul de rechemare a lui Viorel Isticioaia-Budura din calitatea de ambasador în China şi Mongolia, după ce acesta a obţinut funcţia de director coordonator pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici