Elena Udrea şi Alina Bica, REŢINUTE de autorităţile din Costa Rica/ Care sunt şansele de extrădare I VIDEO

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute miercuri de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României, potrivit unui anunţ al Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica. Avocatul Veronel Rădulescu a declarat, joi dimineaţă, că şansele de extrădare pentru Elena Udrea din Costa Rica sunt minime, precizând că fetiţa fostului ministru a rămas în îngrijirea mamei acesteia şi a lui Adrian Alexandrov.

38112 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea şi Alina Bica, REŢINUTE de autorităţile din Costa Rica/ Care sunt şansele de extrădare I VIDEO

BREAKING Autorităţile din Costa Rica le-au reţinut pe Elena Udrea şi Alina Bica

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10.00, în zona Sabana Oeste, în timp ce Alina Bica a fost reţinută în jurul orei locale 14.00 în zona Sabana Este.

Autorităţile au postat o înregistrare în care este prezentată reţinerea Elenei Udrea.

La operaţiunea de reţinere a celor doua au participat agenţi ai Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, din cadrul Biroului Central Naţional - INTERPOL Costa Rica, şi oficiali ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS).

Elena Udrea şi Alina Bica au fost plasate sub ordinele Tribunalului Penal al Primului Circuit Judiciar din San José pentru efectuarea procedurilor legale corespunzătoare.

Fostul ministru al Turismului a anunţat, pe 17 februarie, că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaţilor săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Udrea a spus tot atunci şi că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Citeşte şi: Ce urmează în cazul Elena Udrea - Alina Bica. Tribunalul ar putea amâna decizia privind extrădarea

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci mninistrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica şi că ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. Apoi, în 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea.

Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunţa pe Facebook că aceasta a născut o fetiţă.

Luni, Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis şi instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Citeşte şi: Cum au plecat Elena Udrea şi Alina Bica în Costa Rica. Ce se întâmplă cu procedura de extrădare

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Şi fostul procuror-şef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Avocat: Şansele de extrădare din Costa Rica, minime. E nedrept să o separi pe Elena Udrea de copil

"Este o problemă de traducere. Din punctul meu de vedere, ambele au statut temporar de refugiat pe perioada de un an de zile şi se află în discuţia autorităţilor din Costa Rica cererea lor de a obţine statutul permanent de refugiat în Costa Rica. Statutul temporar ar trebui să expire în februarie anul viitor", a declarat Veronel Rădulescu, la Antena 3.

Avocatul susţine că şansele de extrădare a Elenei Udrea sunt minime, având în vedere că aceasta are un copil născut în Costa Rica. "Din punctul meu de vedere, şansa este minimă, acaestă soluţie a extrădării. Ideea este că ar fi şi nedrept să separi un copil de doar 10 zile de mama sa. Orice stat va ţine cont de acest aspect", a mai declarat apărătorul.

Veronel Rădulescu a mai spus că fetiţa Elenei Udrea a rămas la locuinţa acesteia din Costa Rica şi se află în îngrijirea mamei fostului ministru şi a lui Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea.

IGPR: Udrea şi Bica, reţinute după schimbul de date prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat, joi dimineaţă, reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica, în Costa Rica, în urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliţiei Române.

"În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost duse la Tribunalul Penal din San José - Costa Rica. După reţinere cele două urmează să fie audiate de către instanţă, judecătorii fiind cei care vor decide şi măsurile ce se impun după.Ambele erau investigate, supravegheate şi monitorizate de autorităţile din Costa Rica.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că atât Alina Bica, cât şi Elena Udrea aveau notiţe roşii de urmărire internaţională prin Interpol, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie. Fostul ministru al Turismului este condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", în timp ce fostul procuror-şef DIICOT a primit o condamnare de 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu.

În momentul în care vor fi audiate de instanţă, este posibil ca acestea să invoce cererile de azil depuse, motiv pentru care judecătorii ar putea să amâne o decizie privind extrădarea.

Tribunalul ar putea însă să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici