Eliminarea din Codul de Procedură Penală a posibilităţii interceptării suspecţilor, propusă de Greblă şi Marton

Fostul senator PSD, actual judecător CC, Toni Greblă şi deputatul UDMR Marton Arpad sunt autorii amendamentului prin care a fost eliminată din CPP propus de Guvern posibilitatea interceptării tehnice a suspecţilor, rămânând doar articolul care se referea doar la faza începerii urmăririi penale.

1174 afișări
Imaginea articolului Eliminarea din Codul de Procedură Penală a posibilităţii interceptării suspecţilor, propusă de Greblă şi Marton

Eliminarea din Codul de Procedură Penală a posibilităţii interceptării suspecţilor, propusă de Greblă şi Marton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului.

Textul abrogat în comisie preciza:

"Supravegherea tehnică se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS se poate dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o suspiciune rezonabilă că aceasta primeşte ori transmite comunicări de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, că suspectul sau inculpatul foloseşte telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic. Monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare se poate dispune şi cu privire la persoana care a participat sau participă la tranzacţiile financiare ale suspectului sau inculpatului, ori la persoana care coordonează activităţile financiare ale suspectului sau inculpatului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spaţii private se poate dispune şi cu privire la altă persoană decât suspectul dacă există o suspiciune rezonabilă că printr-o astfel de măsură se poate ajunge la descoperirea locului în care se află suspectul sau inculpatul”.

Amendamentul lui Toni Greblă şi Marton Arpad a fost adoptat în subcomisia pentru Codul penal şi Codul de Procedură Penală condusă iniţial de Victor Ponta.

Acest lucru reiese din raportul redactat de comisia specială pentru Codurile juridice, care precizează şi faptul că "după desfăşurarea mai multor şedinţe ale Subcomisiei, urmare a imposibilităţii participării deputatului Victor Ponta la acestea, datorită faptului că a fost ales preşedinte al PSD, conducerea a fost preluată de Toni Greblă".

Astfel, măsura supravegherii tehnice era posibilă în forma actului normativ redactat de Ministerul Justiţiei şi în cazul suspecţilor, respectiv înaintea începerii urmăririi penale.

A fost păstrat, însă, articolul 138, alineatul 1: "Supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Acesta a devenit ulterior articolul 140 la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu, precizând că adoptarea acestuia a fost o eroare, şi pentru care a solicitat Guvernului modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă, adoptată, vineri, având în vedere că la 1 februarie noile coduri ar urma să intre în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici