Emil Boc: Codul Administrativ trebuia promovat prin Parlament / Clujul a pierdut 20 de milioane de euro anul acesta

Fostul premier şi actual primar al oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat sâmbătă că în opinia sa Codul Administrativ promovat de Guvern este neconstituţional, deoarece prevederile din el depăşesc limitele unei ordonanţe, demersul fiind unul potrivit dacă era o lege în Parlament. Totodată, edilul a declarat că oraşul pe care îl conduce a pierdut 20 de milioane de euro pe execuţie bugetară, sperând ca Executivul să remedieze problema la rectificarea bugetară.

736 afișări
Imaginea articolului Emil Boc: Codul Administrativ trebuia promovat prin Parlament / Clujul a pierdut 20 de milioane de euro anul acesta

Emil Boc: Codul Administrativ trebuia promovat prin Parlament

"Nu am apucat să îl citesc, după părerea mea un Cod Administrativ trebuia promovat prin Parlament, nu prin OUG. Potrivit deciziilor CCR, nu este voie să se reglememteze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului, cele reglementate prin Constituţie, de exemplu în această OUG se află raporturile dintre guvern şi preşedinte", a spus Emil Boc, fost premier.

"După părerea ea, OUG e neconstituţională pentru că depăşeşte limitele prin care se poate reglementa prin OUG. Instituţia Prezidenţială şi Guvernul sunt istituţii fundamntale, aceste lucruri se puteau face doar prin lege în Parlament", a mai spus Boc.

Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ şi săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităţilor naţionale, în sensul în care autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

De asemenea, o altă modificare adusă OUG privind Codul administrativ îi dă rang de ministru secretarului general al Guvernului, precum şi posibilitatea de a avea la SGG şi alţi secretari de stat, nu doar secretari general adjuncţi.

Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităţilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot iniţiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităţilor administrativ teritoriale.

Ordonanţa de Urgenţă include şi o prevedere care îl obligă pe şeful statului să se pronunţe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

Emil Boc: Clujul a pierdut 20 de milioane de euro anul acesta

"Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că îi dă inapoi, în august la rectificare. Clujul a pierdut 20 de milioane de euro, anul trecut 16 mil. euro pe execuşie bugetară. O parte să primim la rectificare", a declaatt Emil Boc.

Primarul oraşului Cluj Napoca spune că problemele au început în momentul în care primăriile au primit sarcini suplimentare, dar nu şi fonduri.

"Nu poţi să primeşti sarcini suplimemntare, ca plata asistenţei sociale, fără sa ai descentralizare de resursa. Cred şi sper că guvenrul să îşi onoreze promisiunea pentru că a trebuit să diminuăm ritmul în oraşe din cauza măsurii", a mai spus Boc.

Mai mulţi primari au acuzat că, din cauza măsurilor Guvernului, au ajuns în pragul falimentului. Critici au venit şi de la primarii PSD, cum ar fi Robert Negoiţă sau Gabriela Firea.

În urma negocierilor dintre edili şi ministrul de Finanţe şi premierul Viorica Dăncilă, Executivul s-a anagjat să dea banii prinarilor la următoarea rectificare bugetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici