Emil Constantinescu, la 71 de ani: Sunt un om absolut fericit, nu revin în politică

Fostul preşedinte Emil Constantinescu declară, la aniversarea a 71 de ani, că nu intenţionează să revină în politică, precizând că este un om fericit, că se bucură de sănătate şi satisfacţii profesionale şi că lucrează la un proiect care constituie o "viziune asupra României anului 2030".

253 afișări
Imaginea articolului Emil Constantinescu, la 71 de ani: Sunt un om absolut fericit, nu revin în politică

Emil Constantinescu, la 71 de ani: Sunt un om absolut fericit, nu revin în politică (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Constantinescu împlineşte, vineri, 71 de ani. Întrebat despre proiectele sale de viitor şi dacă are gânduri de revenire în viaţa politică, Emil Constantinescu a răspuns: "Nu. Am spus de mai multe ori că nu intenţionez să mai revin în politică, pentru că mi-am asumat altă misiune".

"Acum lucrez la un proiect important, reconstrucţia elitelor intelectuale şi a societăţii civile în jurul unui proiect naţional care înseamnă o viziune asupra României anului 2030, într-o societate a cunoaşterii globalizate", a declarat, pentru MEDIAFAX, Emil Constantinescu.

Fostul preşedinte a menţionat că acest proiect naţional vizează şi "elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a României la nivelul anului 2020 şi finalizarea unei lucrări privind starea naţiunii la nivelul anului 2010, care să permită apoi elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă din care să se poată deduce apoi un set de politici publice coerente pentru durata unui mandat prezidenţial şi a unui mandat parlamentar".

"Numai astfel cred că putem ieşi din starea de nemulţumire a majorităţii populaţiei, nemulţumire a cărei sursă e confuzia generalizată, care paralizează energiile pozitive ale naţiunii. După părerea mea trebuie urgent solidarizate aceste energii pozitive în jurul unui proiect naţional, aceasta e misiunea pe care mi-am asumat-o pe plan intern, cred în ea şi am creat şi o structură în acest sens - Forumul Academic Român, care să fie locul de întâlnire al tuturor celor care doresc să participe la un astfel de proiect", a spus Constantinescu.

Fostul preşedinte a precizat că până acuma primit un răspuns "extrem de pozitiv" din partea unor reprezentanţi ai elitelor şi din partea tinerilor care îşi fac doctorate sau sunt în faza postdoctorală în diverse universităţi din lume. El a menţionat că asta îl face foarte încrezător că România va putea să realizeze un astfel de proiect, "bază a identităţii naţionale".

Întrebat dacă proiectul se adresează şi politicienilor, fostul şef al statului a precizat că ţinta o reprezintă societatea civilă şi intelectualii.

"Proiectul se adresează în acest moment numai societăţii civile şi nu spun asta din cauză că aş dispreţui în vreun fel clasa politică. Nu e un proiect îndreptat împotriva clasei politice, care are meritele ei incontestabile în ultimii 20 de ani pentru integrarea României în NATO şi în UE, şi pentru reformele economice, dar consider că membrii clasei politice în mod normal atât la noi cât şi în altă parte a lumi stau sub presiunea voturilor", a adăugat Emil Constantinescu.

El a menţionat că proiectul său nu se adresează nici reprezentanţilor zonei de afaceri, care stau sub presiunea profitului, şi nici reprezentanţilor mass-media, care stau sub presiunea ratingului.

"De ceea mă adresez cu precădere mediului academic, pentru că ei sunt în afara acestor presiuni şi au nu numai datoria morală, ci şi datoria intelectuală într-o societate a cunoaşterii să-şi valorifice capitalul de inteligenţă şi profesionalism în favoarea unui astfel de proiect naţional", a spus Constantinescu.

El a spus, pe de altă parte, că este un om sănătos şi fericit.

"Sunt nu numai sănătos, dar sunt şi fericit, şi în contextul în care foarte multă lume se plânge, eu vreau să mărturisesc că sunt un om absolut fericit, am toate satisfacţiile posibile şi cele legate de sănătate, şi cele care vin din familie, şi cele care vin din activitatea pe care continui să o depun, şi în domeniul meu de specialitate în modul în care reprezint România în străinătate în diferite foruri internaţionale", a mai spus fostul şef al statului.

El a mai adăugat că toate aceste lucruri la un loc îi dau bucuria de a putea oferi un timp pentru lectură, pentru muzică, pentru artă.

"Toate acestea întregesc tabloul unui om fericit, şi spun acest lucru pentru a atrage atenţia altora că nu este aşa de greu să fii fericit într-o lume care pare nefericită", a conchis Emil Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici