Europarlamentar PNL: Dăncilă să ne explice cum va obţine găzduirea unei agenţii europene care are deja sediu

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan îi cere premierului Viorica Dăncilă explicaţii privind declaraţia din Parlamentul European referitoare la intenţia României de a găzdui o agenţie europeană pentru securitate cibernetică. Acesta spune că agenţia are deja sediul în Atena, capitala Greciei.

705 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar PNL: Dăncilă să ne explice cum va obţine găzduirea unei agenţii europene care are deja sediu

Europarlamentarul PNL: Dăncilă să ne explice cum va obţine găzduirea unei agenţii europene care are deja sediu

"Incompetenţă guvernamentală: prim-ministrul Viorica Dăncilă vrea ca România să găzduiască o agenţie europeană care are deja un sediu! Guvernul PSD - ALDE a ratat în ultimii doi ani şansa de a găzdui două instituţii europene importante: 1. Agenţia Europeană pentru Medicamente, relocată în 2017 din Marea Britanie din cauza Brexit-ului. România avea şanse să obţină această relocare, dar s-a prezentat cu o candidatură extrem de proastă, cu o propunere de sediu greu accesibil şi, astfel, n-a avut nicio şansă în faţa celorlalţi competitori. 2. Autoritatea Europeană a Muncii, înfiinţată la începutul anului, pentru care Guvernul nici măcar nu şi-a depus candidatura, deşi România era favorită să câştige concursul de găzduire şi deşi le-am cerut public în două rânduri să-şi depună candidatura", a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

Mureşan transmite că premierul Viorica Dăncilă "s-a făcut de râs", marţi, în Parlamentul European, cerând ca România să găzduiască Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), care va avea sediul în Grecia.

"Acum, prim-ministrul Dăncilă s-a trezit că vrea să aducă o instituţie europeană pe teritoriul României, doar că s-a făcut de râs cerând marţi, chiar în plenul Parlamentului European, ca ţara noastră să găzduiască o agenţie care are deja un sediu. Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), despre care vorbeşte doamna prim-ministru, va prelua responsabilităţile actualei Agenţii a Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor, conform unui regulament al Consiliului UE şi al Parlamentului European din 17 aprilie, adoptat chiar în timpul Preşedinţiei române =>> https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/… Acelaşi nou regulament spune că, citez, «reprezentanţii statelor membre au decis că ENISA îşi va avea sediul într-un oraş din Grecia care urma să fie stabilit de guvernul elen. Statul membru gazdă al ENISA ar trebui să asigure cele mai bune condiţii posibile pentru funcţionarea optimă şi în mod eficient a ENISA.» Astfel, chiar dacă se modifică rolul şi denumirea agenţiei, sediul rămâne tot pe teritoriul Greciei. În prezent, Agenţia pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor are sediul la Atena, iar, la 1 aprilie, a deschis un nou birou de lucru în Heraklion", a scris eurodeputatul român.

El îi cere prim-ministrului să clarifice afirmaţiile făcute în timpul dezbaterilor din Parlamentul European, la prezentarea bilanţului României după mandatul deţinut la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

"Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă să clarifice această situaţie penibilă pentru Guvernul României: ori vorbeşte despre Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică şi ne explică cum va obţine găzduirea unei agenţii care are deja sediu, ori recunoaşte că a greşit şi că, de fapt, vorbea de o cu totul altă instituţie", a scris Mureşan.

Viorica Dăncilă a prezentat, marţi, în Parlamentul European, bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul UE. Printre cele 90 de dosare finalizate amintite de premier se află adoptarea cadrului de sancţiuni privind atacutile cibernetice, dar şi acţiunile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi dezinformării. Ea a declarat atunci că România urmăreşte să găzduiască o agenţie europeană specializată în combaterea atacurilor cibernetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici