EXCLUSIV - DNA: Relaţia Adam-Hrebenciuc "mai degrabă una specifică cumpărător-traficant de influenţă"

DNA caracterizează relaţia dintre Hrebenciuc şi colegul său de partid, deputatul Ioan Adam, drept una "specifică cumpărător - traficant de influenţă", arătând că Adam îl trăgea la răspundere Hrebenciuc când nu-şi respecta promisiunile, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

444 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - DNA: Relaţia Adam-Hrebenciuc "mai degrabă una specifică cumpărător-traficant de influenţă"

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Anchetatorii DNA concluzionează, într-un document transmis recent instanei supreme şi obţinut de MEDIAFAX, că Viorel Hrebenciuc avea influenţă asupra Romsilva, dar că, la rândul său, era tras la răspundere de colegul său din PSD, Ioan Adam, atunci când nu-şi respecta promisiunile sau apăreau probleme în aranjamentele lor.

"Împrejurarea că inculpatul Adam Ioan cunoştea despre existenţa contractului dintre Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel (prin SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL) rezultă din aceea că Adam Ioan îl trăgea efectiv la răspundere pe Hrebenciuc Viorel atunci când nu-şi respecta promisiunile sau când apăreau probleme (contestaţii ale Direcţiei Silvice Bacău/Romsilva etc), această relaţie nefiind una colegială, ci mai degrabă una specifică unui cumpărător-traficant de influenţă", notează anchetatorii în documentul citat.

Această concluzie, scriu procurorii, "se poate deduce şi din declaraţia suspectului Mergeani Nicolae care, la rândul său, a fost luat la întrebări de către Adam Ioan pe marginea aceloraşi teme".

"Influenţa lui Hrebenciuc Viorel asupra Romsilva şi faptul că a solicitat să nu se mai facă noi acţiuni în instanţă este confirmat şi de împrejurarea că Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, îi solicitase anterior unui angajat, Butnaru Viorel, să dea declaraţie scrisă în sensul că nu mai are noi documente care să stea la baza unei cereri de revizuire", mai notează anchetatorii în documentul transmis intanţei.

Ei arată că "aceste aspecte sunt confirmate prin SMS-ul trimis de Hrebenciuc Viorel inculpatului Bengescu Dan Costin în data de 3 octombrie 2013: Am rezolvat ! Butnaru a dat declaraţie scrisă că nu mai are alte înscrisuri".

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici