EXCLUSIV: Premierul Cioloş merge din nou în Germania, dar şi la Chişinău - Vicepreşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti

Premierul Dacian Cioloş va merge într-o nouă vizită în Germania, agenda externă din următoarea perioadă cuprinzând şi o vizită la Chişinău, au spus sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale, adăugând că în România sunt aşteptaţi vicepreşedintele Comisiei Europene şi premierul polonez.

2214 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Premierul Cioloş merge din nou în Germania, dar şi la Chişinău - Vicepreşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti

EXCLUSIV: Premierul Cioloş merge din nou în Germania, dar şi la Chişinău - Vicepreşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Foto)

La începutul lunii septembrie, şeful Executivului va merge din nou în vizită în Germania, unde se va întâlni cu autorităţile unor landuri importante. Deplasarea din septembrie are o pronunţată componentă economică, fiind consacrată întâlnirilor cu potenţiali investitori germani în România.

În cursul mandatului său, premierul a mai fost de două ori în vizită oficială în Germania, în ianuarie anul acesta şi la jumătatea lunii mai. În ambele ocazii, Cioloş a avut întrevederi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, prim-ministrul s-a întâlnit şi cu preşedintele Germaniei, în luna iunie, când Joachim Gauck a făcut o vizită de stat în România. Atunci, Cioloş l-a informat pe preşedintele german despre intenţia sa de a efectua în septembrie o vizită în landurile Bavaria, Badern-Wurtemberg şi Westfalia şi Renania de Nord, "pentru extinderea cooperării economice bilaterale".

Germania este primul partener comercial al României şi al treilea investitor străin în România.

La sfârşitul lui august - începutul lui septembrie, şeful guvernului va merge la Chişinău, în condiţiile în care pe 24 august va fi transferată primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova. Acest document a fost semnat la Chişinău, în 7 octombrie 2015, valoarea asistenţei financiare fiind de 60 de milioane de euro. România a condiţionat acordarea sprijinului financiar de măsurile concrete de reformă care vor fi luate de guvernul de la Chişinău şi a transmis autorităţilor moldovene o listă de măsuri la care trebuie să procedeze.

Cioloş s-a întâlnit cu omologul moldovean la Bucureşti în luna ianuarie şi cu preşedintele Moldovei Nicolae Timofti în luna februarie, când acesta a făcut o vizită oficială în România.

Premierul se va întâlni la sfârşitul lunii viitoare, la Suceava, cu premierul polonez Beata Szydło, întrevederea vizând "coordonarea pe teme europene de actualitate", au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Şi premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii august.

Unul dintre cei şapte vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Jyrki Kaitanen va veni în vizită în România, unde se va întâlni cu premierul Cioloş, la începutul lui septembrie. În actualul Executiv comunitar, comisarul european Kaitanen deţine portofoliul ocupării forţei de muncă, creşterii economice, investiţiilor şi competitivităţii.

Este "foarte probabil" ca în timpul acestei vizite să se semneze "contractul pentru gazoductul BRUA", au mai spus, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie anul acesta, finanţarea cu 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul naţional de transport a gazelor naturale românesc în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura dintre Bulgaria şi Austria via România şi Ungaria (proiectul de interconectare Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA) - faza 1, anunţa la începutul anului Ministerul Energiei.

" Relevanţa aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria)", a fost şi unul dintre subiectele discutate de preşedintele Iohannis cu preşedintele bulgar Rosen Plevneliev în luna iunie, la Sofia.

 

 

 

 

 

.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici