Experţi ai Comisiei Europene evaluează progresele înregistrate de România în reforma justiţiei, în cadrul MCV

Experţi ai CE au început, marţi, o misiune de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceştia având o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

251 afișări
Imaginea articolului Experţi ai Comisiei Europene evaluează progresele înregistrate de România în reforma justiţiei, în cadrul MCV

Experţi CE evaluează progresele înregistrate de România în reforma justiţiei, în cadrul MCV (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Misiunea de evaluare este prima derulată după publicarea Raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014 şi contribuie la pregătirea Raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ce va fi dat publicităţii la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2015, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Echipa de experţi ai Comisiei Europene este formată din oficiali din cadrul Secretariatului General, Directoratului General Justiţie şi Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Misiunea de evaluare a început marţi, cu o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în cadrul căreia au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei şi Strategia Naţională Anticorupţie.

Ministerul Justiţiei a precizat că au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar şi prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanţa asigurării unui proces legislativ care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalităţii în faţa legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei şi independenţa justiţiei, rolul esenţial pe care Strategia Naţională Anticorupţie îl joacă în ultimul timp în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Misiunea de evaluare se va încheia joi, echipa de experţi urmând să se întâlnească, în cele trei zile, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu procurori din circumscripţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici