Geoană a declarat la DNA că atragerea de fonduri nu intra în atribuţiile lui Stancu şi Hrebenciuc

Mircea Geoană arată în declaraţia dată în dosarul omului de afaceri Ioan Niculae şi a vicepreşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, ambii deferiţi recent justiţiei pentru corupţie, că Bunea Stancu şi Viorel Hrebenciuc nu se ocupau de atragerea de fonduri pentru campania din 2009.

418 afișări
Imaginea articolului Geoană a declarat la DNA că atragerea de fonduri nu intra în atribuţiile lui Stancu şi Hrebenciuc

Geoană a declarat la DNA că atragerea de fonduri nu intra în atribuţiile lui Stancu şi Hrebenciuc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie redau parţial declaraţia lui Mircea Geoană dată în dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele grupului InterAgro, şi vicepreşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu au fost deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie.

Astfel Mircea Geoană le-a pus anchetatorilor, la momentul la care a fost audiat ca martor în acest proces, că nu a avut cunoştinţă despre activităţile întreprinse de Bunea Stancu şi Viorel Hrebenciuc în legătură cu atragerea unor fonduri prin prisma unor sponsorizări.

"Nu cunosc nimic în sensul celor întrebate şi arăt că nu intra în atribuţiile lor de partid să se ocupe de atragere şi strângere de resurse financiare pentru campania din anul 2009", le-a spus Geaonă procurorilor anticorupţie, la acea vreme.

Potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor, INSOMAR a încheiat în acea perioadă contracte cu trei firme, respectiv cu Intrarom - pentru 200.000 de euro, SIVECO - pentru 250.000 de euro şi cu Asesoft SA, în 4 septembrie 2009 - pentru 200.000 de euro, obiectul reprezentându-l întocmirea de către INSOMAR a unor rapoarte sociologice.

Procurorii mai notează în documentul citat că cele trei contracte nu au prezentat urme de suspiciune, ci alte două contracte, încheiate cu firmele Real Phone - pentru 33.000 de euro şi cu Senior Consulting - pentru 356.000 de lei.

Anchetatorii au descoperit pe parcursul anchetei că pe numele societăţii Real Phone este trecut numărul de telefon folosit de Viorel Hrebenciuc.

Totodată, se mai arată în actul de inculpare, acţionarii firmei Senior Consulting sunt Ionel Marin, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Raluca Ecaterina Cămărăşan, colonel în rezervă în SRI şi Ionuţ Răzvan Chirilă, fratele unuia dintre administratorii firmei Asesoft, patronată de Sebastian Ghiţă.

Procurorii anticorupţie mai arată că după declanşarea cercetărilor raportul sociologic presupus comandat nu a fost găsit niciodată la INSOMAR, care a motivat că "a dispărut din motive tehnice", în vreme ce firmele cadrelor SRI şi a lui Sebastian Ghiţă nu au răspuns solicitărilor DNA de a pune la dispoziţie aceste rapoarte sociologice.

Deputaţii PSD Viorel Hrebenciu şi Robert Negoiţă, precum şi Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmând să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi Angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.

Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici