Geoană: Moţiunea are şanse semnificative, USL să-şi asume guvernarea

Senatorul neafiliat Mircea Geoană a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că moţiunea de cenzură are şanse semnificative să fie adoptată, el apreciind că, dacă USL va dărâma Guvernul Ungureanu, atunci va trebui să-şi asume guvernarea într-un Executiv politic.

1098 afișări
Imaginea articolului Geoană: Moţiunea are şanse semnificative, USL să-şi asume guvernarea

Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Geoană a precizat că moţiunea de cenzură are şanse semnificative să fie adoptată pentru că Guvernul Ungureanu s-a dovedit până acum prea puţin diferit de Guvernul Boc.

"Cred că, dacă moţiunea de cenzură va trece, România nu îşi poate permite un Guvern de serviciu pentru jumătate de an. Dacă USL va dărâma Guvernul, atunci USL trebuie să-şi asume guvernarea, printr-un Executiv politic. Traian Băsescu este obligat, de dragul stabilităţii ţării, să nu mai încerce să facă aceleaşi artificii constituţionale pe care le-a făcut după căderea Guvernului Boc din octombrie 2009", a precizat Geoană pentru MEDIAFAX.

Geoană a menţionat că Guvernul Ungureanu a înregistrat trei eşecuri, el apreciind că Executivul a eşuat, în primul rând, în a propune spre dezbatere Parlamentului o strategie energetică şi o strategie de exploatare a resurselor naţionale, care ar fi trebuit să dea sens unei politici economice naţionale.

Al doilea eşec al Guvernului Ungureanu, în opinia lui Geoană, a constat în faptul că Executivul nu a dat un răspuns convingător la problema absorbţiei fondurilor europene, dovadă fiind faptul că România riscă suspendarea plăţilor pentru cinci programe europene.

"Guvernul Ungureanu a eşuat în a da răspunsuri clare de stimulare a economiei şi de creştere a puterii de cumpărare a românilor, fie că era vorba de reducerea CAS, care ar putea diminua munca la negru, fie de revenirea salariilor în sectorul bugetar", a mai spus Geoană, referindu-se la al treilea eşec al Executivului.

Fostul preşedinte al PSD a apreciat că un nou Guvern politic, care ar urma Guvernului Ungureanu, ar avea cinci mari priorităţi, prima fiind propunerea de măsuri de creare de locuri de muncă şi de consolidare a unei economii naţionale, prin prezentarea în faţa Parlamentului a unei strategii energetice şi a unei strategii de exploatare a resurselor naturale.

Reforma administraţiei fiscale şi a vămilor, pentru a avea mai mulţi bani la buget şi pentru a putea creşte nivelul de trai al populaţiei, creşterea absorbţiei fondurilor europene, pentru a recupera decalajele de dezvoltare faţă de media UE, lansarea în discuţie publică a unei noi legi a sănătăţii şi organizarea dincolo de orice îndoială a alegerilor locale şi parlamentare ar reprezenta, în opinia lui Geoană, celelalte patru priorităţi ale unui nou eventual Guvern politic.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică pentru "Gândul" că, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură va trece, USL trebuie să ceară preşedintelui Traian Băsescu desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că, în situaţia în care Guvernul Ungureanu va fi demis în urma adoptării moţiunii de cenzură, USL va susţine un Executiv cu un mandat limitat, până la alegeri generale.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, soluţia cea mai eficientă ar fi un guvern de tranziţie, care să nu propună proiecte de legi majore, ci să aibă ca "misiune exclusivă" organizarea cât mai rapidă a alegerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici