Georgescu: Forma statutului parlamentarilor adoptată miercuri, limitează atribuţiile ANI

Şeful ANI, Horia Georgescu, susţine că prin forma statutului membrilor Parlamentului adoptată miercuri este vulnerabilizată procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese pentru deputaţi şi senatori, deoarece sintagma "orice prevedere contrară se abrogă" va crea confuzii.

287 afișări
Imaginea articolului Georgescu: Forma statutului parlamentarilor adoptată miercuri, limitează atribuţiile ANI

Horia Georgescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Prin forma statutului membrilor Parlamentului adoptată miercuri este vulnerabilizată procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese pentru deputaţi şi senatori, deoarece sintagma "orice prevedere contrară se abrogă" introdusă de deputatul UDMR Marton Arpad va crea grave confuzii juridice şi va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

În opinia lui Georgescu, acest demers "este menit să submineze mecanismul de verficare al incidentelor de integritate având şi o componentă neconstituţională, deoarece abrogarea articolelor de lege se face în mod expres şi nu poate avea caracter general".

"Este încă o dovadă a faptului ca unii membrii ai Parlamentului doresc diminuarea competenţelor ANI prin intervenţii legislative, care sunt confirmate şi de poziţiile exprimate public în ultima vreme de actori politici, fapt reprobabil care vulnerabilizează poziţia României în raport cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen, slăbind încrederea cetăţenilor români în percepţia asupra statului de drept", a conchis Horia Georgescu.

Plenul reunit al celor două Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă". Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar "amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare". Andronache a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă. "Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii", a adăugat Andronache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici