Gheţea, Cinteză şi Chiţoiu, aşteptaţi luni la comisia senatorială care anchetează activitatea CEC

Preşedintele CEC, Radu Gheţea, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, sunt aşteptaţi, luni, la audieri în Comisia de buget-finanţe din Senat, care anchetează activitatea CEC Bank.

329 afișări
Imaginea articolului Gheţea, Cinteză şi Chiţoiu, aşteptaţi luni la comisia senatorială care anchetează activitatea CEC

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank (Imagine: Radu Tuta/Mediafax Foto)

Discuţiile cu preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, au fost programate la ora 11.00, la 12.30 urmând să fie audiat Nicolae Cinteză, iar la 13.30, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri pentru MEDIAFAX că documentele cerute de comisie au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni.

Cosmin Nicula a ţinut să precizeze că ancheta făcută de Comisia de buget-finanţe nu vizează creditul luat de Ioana Băsescu pentru achiziţionarea terenului din Călăraşi: "Nu discutăm despre terenul Ioanei Băsescu, această comisie are rolul de a analiza activitatea managerială a CEC. Eu nu am în vedere analizarea creditelor date de către CEC persoanelor fizice sau juridice din România, pe mine mă interesează activitatea managerială a conducerii acestei instituţii".

Despre faptul că înfiinţarea comisiei a avut legătură cu scandalul creditului luat de Ioana Băsescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai în urma ultimelor evenimente pe care le-am văzut pe televizor. Trebuie să ţinem cont de faptul că CEC este o bancă a statului român, cu capital integral românesc, şi mi se pare absolut normal ca ei să vină să dea nişte explicaţii unei comisii parlamentare", a spus Nicula.

El a mai arătat că toate concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Preşedintele comisiei a mai menţionat că în raport nu se vor face recomandări, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

"Eu nu pot să fac recomandări, nu îmi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o să îl depun. Senatul poate să decidă mai departe ce va face cu acest raport. Nu ştiu ce decizie vor lua colegii mei", a spus Cosmin Nicula.

El a mai arătat că CEC Bank este subordonată, într-adevăr, Ministerului de Finanţe, dar "şi Ministerul de Finanţe face parte dintr-un Guvern care vine în faţa Parlamentului să dea, din când în când, nişte explicaţii".

Întrebat despre impactul înfiinţării unei noi comisii de anchetă, de data aceasta a celor două Camere, care să ancheteze tot creditului luat de fiica preşedintelui Traian Băsescu, Cosmin Nicula a răspuns: "Nu mă deranjează, atât timp cât ştim cu toţii că acea comisie specială la nivelul Parlamentului are cu totul şi cu totul alt obiect de activitate".

Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat un teren în judeţul Călăraşi, cu un credit făcut la CEC.

Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe.

Membrii Comisiei de buget din Senat, care anchetează activitatea managerială a CEC Bank, au decis, ulterior, să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici