Gitenstein: Nu e suficient să faceţi reforme pentru a mulţumi un birocrat de la Bruxelles

Amabsadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute în special în ultimul an, precizând că este vorba despre măsuri dificile, dar care nu sunt suficiente.

30 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Nu e suficient să faceţi reforme pentru a mulţumi un birocrat de la Bruxelles

Gitenstein: Nu e suficient să faceţi reforme pentru a mulţumi un birocrat de la Bruxelles (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sunt foarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute din anul 2000 şi până acum, în special în ultimul an, care s-au făcut plătind un semnificativ preţ politic, însă reforma legislaţiei, salarizării şi a pensiilor, a Codului Muncii şi a legislaţiei anticorupţie, recrutarea unor poliţişti şi procurori bine pregătiţi şi începerea reformării sistemului judiciar nu sunt de ajuns", a spus Mark Gintenstein, prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.

Ambasadorul a spus că toate aceste măsuri au fost dificile, dar că este bine că au fost luate şi că românii trebuie să fie mândri de aceste realizări.

"Dar ele nu sunt suficiente. Nu este de ajuns să realizaţi aceste reforme pentru a mulţumi vreun birocrat de la Bruxelles că aţi respectat condiţiile impuse de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau ar trebui să fiţi acceptaţi în Schengen. Este mult mai important şi durabil să le oferiţi românilor obişnuiţi putere pentru a asigura transparenţă, previzibilitate şi pentru a elimina corupţia. De fapt, poate că oferindu-le putere românilor obişnuiţi şi asigurându-le un viitor mai luminos aţi putea îndeplini mai uşor condiţiile impuse de MCV şi aţi putea intra în Schengen", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a adăugat că, de fapt, ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul că hotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării. "Mai presus de orice lege sau reformă, comunitatea internaţională doreşte să vadă că determinarea de a continua reformele vine din interiorul României şi nu este impusă din afară", a spus diplomatul.

El a adăugat că nu se poate gândi la o modalitate mai bună de a demonstra acest lucru, decât prin privatizarea sectorului energetic, prin folosirea "celor mai înalte standarde de guvernanţă corporatistă".

"Prin stimularea pieţei de capital şi prin direcţionarea unui mai mari părţi a bogăţiei şi a puterii către investitorii individuali, le veţi da acestora puterea de a opri abuzurile", a mai spus ambasadorul.

Mark Gintenstein a apreciat că "investitorii individuali, românii obişnuiţi sau reprezentanţii lor, făcând parte din consiliile de administraţie, şi judecaţi după câtă valoare aduc României şi nu după voturile politice pe care le aduc vor putea face mai mult pentru a pune capăt acestor abuzuri decât cei mai buni procurori".

Ambasadorul a mai ţinut să precizeze că nu face aceste sugestii cu un aer de superioritate, precizând că cetăţenii au trecut prin toate aceste fenomene în Statele Unite. "Nouă ne-a luat peste 100 de ani. Să înţelegem că trebuie să facem lucrurile pe care le sugerez aici. (...) Încă există lăcomie şi în America şi facem eforturi să rezolvăm problemele pe care le produce", a declarat Gitenstein.

"În anii 1890, aveam baroni ai căilor ferate care îşi conduceau companiile ca pe nişte imperii politice, controlând ziare, partide politice şi politicieni. Aceştia beneficiau de pomeni generoase din partea guvernului federal. Vă sună cunoscut? Am adoptat noi legi anti-trust stricte şi am creeat pieţe de capital. Prin deţinerea de acţiuni, în cele din urmă aceste companii au ajuns să fie controlate de acţionari independenţi. Bustul preşedintelui Roosevelt este parte a celui mai respectat monument american pentru că el a avut curajul să pună în aplicare aceste legi. Odată eliberată de controlul baronilor industriali, Bursa din New York a devenit cea mai puternică piaţă de capital din lume şi, mult mai important, noi am înţeles care e adevărata valoare a activelor americane şi cu ajutorul pieţelor libere am redistribuit bogăţia către americanii obişnuiţi în loc să o concentrăm în mâinile câtorva oligarhi. Puteţi să feceţi aceste lucruri în România, aşa cum am făcut noi în America şi aşa cum fac prietenii dumneavoastră polonezi. Suntem aici să vă ajutăm, pentru că este bine nu doar pentru România, ci şi pentru noi", a mai declarat ambasadorul SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici