Gitenstein: SUA ajută România pentru o mai mare transparenţă, pentru că o consideră un bun prieten

SUA încearcă să ajute România să obţină o mai mare transparenţă, o respectare a statului de drept şi o "guvernare integră" pentru că România este un prieten bun şi un partener valoros, a declarat, joi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

595 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: SUA ajută România pentru o mai mare transparenţă, pentru că o consideră un bun prieten

Mark Gitenstein (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Pentru că România ne este bun prieten şi partener valoros, încercăm să o ajutăm să obţină o mai mare transparenţă, respectare a statului de drept şi o guvernare integră", a spus ambasadorul Mark Gitenstein, într-un discurs rostit la ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Bucureşti.

El a spus că "SUA se bucură că UE recunoaşte progresele considerabile înregistrate de România în această privinţă prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare".

"Atunci când aceste principii sunt deplin înfăptuite, cetăţeanul obişnuit este cel care are de câştigat. Dovada este evidentă. Investiţiile străine directe şi investiţiile locale sunt direct influenţate, ducând la crearea de noi locuri de muncă mai bune şi la asigurarea unui nivel de trai mai ridicat pentru toţi românii. Acest lucru este important pentru noi atât din prietenie, cât şi din interes. O ţară cu cetăţeni mai bogaţi şi mai mulţumiţi este un aliat mai stabil şi mai de încredere", a mai spus Gitenstein.

Ambasadorul a mai povestit că şi-a dedicat ultimii trei ani susţinerii importanţei reformei în România şi a adăugat că în aceste împrejurări a cunoscut "funcţionari de stat curajoşi şi inovatori, precum ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, numeroşi procurori, precum procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi poliţişti care urmăresc cu perseverenţă marile averi necinstite.

"Am cunoscut şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum Laura Ştefan şi alţi tineri lideri ce folosesc reţele sociale, care încearcă să îi implice pe concetăţenii dumneavoastră în acest efort lăudabil în sensul unei bune guvernări şi al respectării statului de drept", a mai spus el.

Ambasada SUA la Bucureşti a organizat, joi, o ceremonie de inaugurare a noului sediu situat pe strada denumită special Liviu Librescu, în memoria omului de ştiinţă american de origine română şi supravieţuitor al Holocaustului care şi-a pierdut viaţa pentru a-şi apăra studenţii în masacrul de la Virginia Tech din 2007.

"Să cinstim curajul şi compasiunea acestui om remarcabil. Să păstrăm cu toţii un moment de reculegere în memoria sa şi a soţiei sale, Marilena, care a decedat în urmă cu câteva luni", a cerut ambasadorul.

Cu ocazia acestui eveniment a fost inaugurată şi o poartă maramureşană amplasată în curtea ambasadei. Poarta are o înălţime de aproape cinci metri şi a fost lucrată din lemn de stejar şi brad de un artizan maramureşan.

La eveniment au fost prezente numeroase personalităţi printre care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Senatului Vasile Blaga, miniştrii Cătălin Predoiu, Lucian Bode şi Bogdan Drăgoi, şefii SRI şi SIE - George Maior şi Teodor Meleşcanu - , secretarul de stat Bogdan Aurescu, procurorii Laura Kovesi şi Marius Iacob, prinţul Radu, fostul ambasador al SUA Nicholas Taubman cu soţia, Victor Ponta, Titus Corlăţean, Georgian Pop precum şi ambasadori acreditaţi la Bucureşti.

La finalul ceremoniei, artistul Mihai Ritivoiu a interpretat la pian fragmente de muzică clasică ale compozitorilor George Enescu şi Serghei Rahmaninov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici