Gorghiu: Dacă PNL va propune un premier, acesta va fi Ludovic Orban

Senatorul Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL, a declarat, joi, la Timişoara, că dacă PNL va propune un premier, acesta va fi preşedintele partidului, Ludovic Orban. "Urmează consultări şi imediat după veţi afla mandatul cu care delegaţia PNL va merge la Cotroceni", a adăugat Gorghiu.

724 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Dacă PNL va propune un premier, acesta va fi Ludovic Orban

Alina Gorghiu a afirmat că luni la ora 12.00 va avea loc o şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului, urmând să se decidă dacă PNL va merge în faţa preşedintelui Iohannis la consultări cu o propunere de prim-ministru.

"PSD spune că va revendica dreptul de a continua guvernarea, însă sunt câteva argumente foarte serioase împotrivă: 1 - PSD-ALDE nu mai au în mod efectiv majoritatea parlamentară. Dacă votul minorităţilor nu era pro-moţiune, moţiunea nu ar fi trecut. 2 - Anunţul preşedintelui PSD referitor la faptul că există patru candidaţi de premier, este o dovadă de mare nesiguranţă, care va genera un puternic conflict intern. 3 - PSD s-a dat în stambă în Parlament ieri, l-a transformat în arenă de circ, aşa cum nu s-a întâmplat niciodată, şi există riscul real ca peste şase luni, dacă PSD-ul primeşte mandat să facă Guvern, să se repete aceeaşi situaţie", a afirmat Alina Gorghiu.

Întrebată de către jurnalişti dacă sunt şanse ca PNL să propună un premier, Gorghiu a răspuns că "trebuie avute discuţii", urmând ca luni să aibă loc o şedinţă a Biroului Politic Naţional.

"Vom vedea, trebuie avute discuţii. Pornind de la premiza că după votul de ieri am constatat că PSD-ALDE nu mai au majoritatea absolută în Parlament, ceea ce e un lucru cert, e un lucru îmbucurător, evident că vor fi discuţii în perioada următoare cu colegii din Parlament. Vedem dacă se va putea degaja o altfel de majoritate decât cea PSD-ALDE şi vom vedea pe cale de consecinţă luni, când avem o şedinţă a Biroului Politic Naţional împreună cu toţi colegii parlamentari, dacă este sau nu cazul să propunem să desemnăm un prim-ministru, să venim în faţa preşedintelui la consultări cu o propunere de prim-ministru", a declarat Alina Gorghiu.

Senatorul PNL de Timiş a adăugat că dacă se va propune o persoană pentru funcţia de premier, aceasta va fi preşedintele partidului, Ludovic Orban.

"În mod firesc, dacă se va ajunge să propunem o persoană pentru funcţia de prim-ministru, ea va fi preşedintele partidului, dar repet, sunt etape de consultare internă pe care le vom face. Astăzi a fost o şedinţă a biroului executiv, luni urmează altă consultare amplă şi imediat după veţi afla mandatul cu care delegaţia PNL va merge la Cotroceni pentru aceste consultări", a conchis Alina Gorghiu.

În altă ordine de idei, Alina Gorghiu a declarat că decizia miniştrilor Guvernului Grindeanu care au depus cereri de retragere a demisiei reprezintă "cea mai jalnică tentativă a PSD de a controla guvernarea pe ultima sută de metri".

"Astăzi, o temă îmi dă fiori, pentru că arată nesimţirea unor oameni din PSD, şi este legată de faptul că deşi PSD a decis de bună voie să se retragă de la guvernare, astăzi aud că unii miniştri de la PSD vor să-şi retragă demisiile. Îmi aduce aminte genul acesta de comportament de Traian Băsescu. De fapt, miniştrii PSD sunt un fel de dublură a lui Traian Băsescu, vă aduceţi aminte momentul demisiei în cinci minute. PSD s-a retras de la guvernare în mod definitiv, prin deciziile forurilor sale statutare, prin demisiile miniştrilor săi, care au votat o moţiune de cenzură împotriva lor şi împotriva mandatului lor. Ca rezultat al votului, singura consecinţă nu poate fi retragerea demisiilor miniştrilor, ci faptul că începe procedura de desemnare a unui nou cabinet de către preşedinte", a afirmat Alina Gorghiu.

Senatorul PNL de Timiş mai consideră că anunţul făcut de Lia Olguţa Vasilescu, miercuri seara, cu privire la faptul că unii miniştri ar vrea să-şi retragă demisiile reprezintă "o lipsă de ruşine".

"Este cea mai jalnică tentativă a PSD de a controla guvernarea pe ultima sută de metri. Demisiile nu sunt doar un act juridic, ci şi unul politic, la fel ca moţiunea de cenzură: ai depus-o, ai votat-o, nu ai guvern legitim. Aceste demisii s-au consumat în momentul în care au fost date. Există prevederi legale care spun ce trebuie să se întâmple pentru ca actul de guvernare să nu fie întrerupt, că mi-e teamă că acest pretext pe care-l spun public nu ţine. E un aspect minimal de decenţă politică să-şi ceară scuze pentru ce au făcut până acum şi să renunţe la această aberaţie de retragere a demisiilor", a conchis Alina Gorghiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici