Gray: Rapoartele MCV vor înceta când vor fi îndeplinite obiectivele. Depinde de cele două guverne

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, că rapoartele MCV vor continua cât timp va fi necesar pentru ca România şi Bulgaria să îndeplinească angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeană.

156 afișări
Imaginea articolului Gray: Rapoartele MCV vor înceta când vor fi îndeplinite obiectivele. Depinde de cele două guverne

Sediul Comisiei Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fie că vor fi îndeplinite anul viitor, fie că va fi nevoie de mai mult timp, depinde de cele două guverne. Comisia nu poate stabili când vor fi îndeplinite obiectivele şi recomandările", a declarat Gray, rugat să comenteze unele informaţii potrivit cărora rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor înceta în 2018.

Întrebat de un jurnalist bulgar care este filosofia din spatele Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Mark Gray a explicat că CE nu caută perfecţiune, ci "angajamente politice clare" din partea Bucureştiului şi Sofiei.

"Nu căutăm perfecţiunea, ci căutăm angajamente politice clare pentru a aduce beneficii pentru cetăţenii români şi bulgari, ceea ce înseamnă un bilanţ solid fie că este vorba de sistemul judiciar, fie că este vorba de lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile", a spus Gray, întrebat care este filosofia din spatele MCV, întrucât nicio ţară nu poate fi perfectă din acest punct de vedere.

"Ceea ce am văzut în ultimii 7 ani – dar trebuie să subliniez că acesta nu este un raport pe ultimii 7 ani, ci pe ultimele 18 luni – sunt paşi înainte în ceea ce priveşte structura organizaţională, adoptarea legislaţiei, dar prea des am văzut lipsa (de voinţă) de a aduce oameni în faţa justiţiei, lipsa (de voinţă) de a transforma investigaţiile în acuzări pentru ca oamenii care au comis infracţiuni să fie închişi", a mai spus Gray.

Oficialul european a subliniat că raportul MCV "va continua atât timp cât va fi nevoie pentru a îndeplini angajamentele luate de cele două ţări". "Dar nu este treaba Comisiei să stabilească un orizont de timp (...) Schimbările trebuie să vină din interior, facem (Comisia) tot ce putem pentru a ajuta, dar în cele din urmă depinde de cele două guverne", a punctat Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a anunţat că următorul raport a fost planificat peste aproximativ un an de zile, dar ţine de viitoarea Comisie să decidă exact când va fi publicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici