Greblă: Băsescu politizează şi introduce discordie în discuţiile privind modificarea Constituţiei

Senatorul PSD Toni Grebă a declarat că preşedintele Traian Băsescu "recidivează" şi "introduce un element de discordie" în contextul discuţiilor legate de modificarea Constituţiei, social-democratul precizând că există susţinere în toate partidele, inclusiv în PDL, pentru bicameralism.

217 afișări
Imaginea articolului Greblă: Băsescu politizează şi introduce discordie în discuţiile privind modificarea Constituţiei

Greblă: Băsescu politizează şi introduce discordie în discuţiile privind modificarea Constituţiei (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Preşedintele Traian Băsescu recidivează. A mai avut o tentativă de modificare a Constituţiei acum vreo patru ani, trei ani şi jumătate, când a impus nişte condiţii: Parlament unicameral şi încă vreo două condiţii, care au fost de neacceptat pentru toate partidele politice. Vine acum şi din nou introduce un element de discordie. În momentul în care inclusiv în interiorul PDL, singurul partid care îl mai susţine în funcţia de preşedinte, dar inclusiv în PDL există o majoritate care consideră că România trebuie să aibă în continuare un Parlament bicameral şi toată clasa politică este de acord că acest Parlament bicameral trebuie să nu aibă mai mult de 300-320 de parlamentari, două sute şi, plus în jur de o sută la Senat, vine preşedintele Traian Băsescu la începutul dezbaterilor, pentru a politiza şi a băga acest element, care va crea o imensă dificultate, inclusiv pentru reprezentanţii PDL în Comisia pentru elaborarea proiectului de Constituţie", a spus greblă, citat de RFI.

Senatorul PSD ar dori ca această Constituţie "să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an, luna noiembrie fiind o lună în care un referendum ar putea fi organizat".

"Depinde însă de mai mulţi factori, astfel încât nu este un calendar care să spună: dacă nu e adoptată până în luna noiembrie, nu mai poate fi adoptată în luna februarie anul viitor. Deci nu există un termen de decădere: n-aţi adoptat-o până în noiembrie, nu mai poate fi adoptată. Eu nu sunt adeptul acestei soluţii (referendum anul viitor-n.r.), însă dacă vor interveni complicaţii, dacă vom trece în Constituţie problema regionalizării, populaţia fiind insuficient informată pentru problema regionalizării (...), va trebui să vedem pas cu pas şi cum percepe populaţia dorinţele noastre de a reforma statul din temelii. Trebuie să vedem cum o să facem şi reorganizarea unor localităţi, care se dovedesc a fi neviabile. Sunt localităţi foarte mici. A fost o tendinţă din asta de separare a unor localităţi de-a lungul a 20 de ani şi separate, constată că fiecare are dificultăţi. Sunt multe lucruri", spune Greblă.

Legat de referendum, el spune că e posibilă o amânare cu două luni faţă de luina noiembrie, dar nu crede că va fi cazul.

"Nu e un termen de decădere luna noiembrie. Dacă va mai trebui pentru ca să adoptăm o Constituţie bună şi ea să fie validată prin referendum, va trebui să mai aşteptăm două luni, vom mai aştepta două luni, fără să riscăm ca să nu fie validată prin referendum Constituţia. Eu sunt însă convins că fiind relativ... mai sunt şapte-opt-nouă luni până în acest interval, dacă grăbim lucrurile, dacă ne ţinem de calendarul propus, putem organiza în luna noiembrie un referendum pe validarea Constituţiei", mai spune Greblă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Academia Română, că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică "deasupra voinţei poporului".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că actuala Constituţie a României este "modernă", "excepţională pe principii" garantând drepturile cetăţenilor şi fixând corect osatura instituţiilor statului, "păcatele" fiind la neclarităţile privind relaţia dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici