Haşotti: Este bine că dosarul Mineriadei s-a redeschis. Cel mai mare vinovat este Ion Iliescu

Senatorul liberal Puiu Haşotti a declarat, duminică, la Constanţa, că este foarte bine că dosarul Mineriadei s-a redeschis, adăugând că, în opinia sa, ”cel mai mare vinovat este Ion Iliescu”, iar ”crimele nu se prescriu şi istoria nu iartă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

648 afișări
Imaginea articolului Haşotti: Este bine că dosarul Mineriadei s-a redeschis. Cel mai mare vinovat este Ion Iliescu

Puiu Haşotti (Imagine: Andreea Alexanmdru/Mediafax Foto)

“A fost nevoie de o decizie CEDO, dar este foarte bine că dosarul referitor la mineriade s-a redeschis. Se va dovedi, între altele, că există vinovăţii şi în opinia mea cel mai mare vinovat este domnul Ion Iliescu împreună cu acoliţii săi. Crimele nu se prescriu şi în timpul mineriadelor au fost crime, crimele nu se prescriu şi istoria nu iartă. Cred că de aici trebuie să pornim când vom judeca mineriadele care au tras România cu 10-20 de ani în urmă. Au fost nişte orori care s-au petrecut atunci şi pentru care România probabil încă plăteşte”, a afirmat Puiu Haşotti, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că, până la urmă, ”se va dovedi că rădăcinile PSD vin din acel regim comunist pe care, în mod surprinzător, Liviu Dragnea l-a condamnat”, la Congresul PSD.

”La fel şi cu mineriadele. E o simplă întrebare: a ştiut Liviu Dragnea ceva la congres, ştia ce va urma de a pus poporul PSD să-şi ceară iertare pentru ce s-a întâmplat în timpul comunismului şi al mineriadelor? E o simplă întrebare. Nu ştiu dacă poate răspunde cineva, putem face supoziţii”, a spus senatorul liberal.

Pe de altă parte, Haşotti a precizat că a fost neplăcut surprins de faptul că dosarul Revoluţiei a fost închis.

“Nu obişnuiesc să comentez critic sau pozitiv decizii ale instanţei, dar aici nu este o decizie a instanţei, e o hotărâre a Parchetului Militar, aceea de a închide dosarul Revoluţiei. Am fost neplăcut surprins, dar am speranţa că dosarul va fi redeschis urmare a unor proceduri pe care inclusiv asociaţii din societatea civilă le vor face”, a mai spus Puiu Haşotti.

Sâmbătă, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că poziţia sa faţă de "evenimente din urmă cu 26 de ani" nu s-a schimbat, este publică "şi bazată pe fapte concrete, nu pe fanteziile unora sau altora".

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie.

Oficiali din Parchetul instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul Mineriadei a fost începută urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar miercuri i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv infracţiuni contra umanităţii, pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu, Emil Cico Dumitrescu, Miron Cozma şi Cazimir Ionescu, tot pentru infracţiuni contra umanităţii, toţi având calitatea de suspect.

Fostul premier Petre Roman, fostul ministru al Apărării Victor Athanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru în primul guvern provizoriu din 1990 şi responsabil cu controlul serviciilor secrete, ar putea fi şi ei cercetaţi în dosarul Mineriadei, însă în cazul acestora s-a cerut aviz de la şeful statului, întrucât erau membri ai Guvernului la data faptelor. Procurorul general al Parchetului instanţei supreme a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală pentru Roman, Stănculescu şi Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Potrivit Legii 115/1999, "numai Camera Deputatilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici